Recent comments

Friss Hírek

Visszaszerezni a 4. BL-helyet – édes álom vagy realitás?

Pár hete az egyik olasz sportportálon volt egy elemzés, hogy miként néznek ki jelenleg az UEFA-koefficiensek, mikor indulhat újra 4 olasz csapat a BL-ben, és hogy mi is kell az előttünk lévő angolok megelőzéséhez.


Egy kiugró eredmény a BL-ben, kinyíló pénzcsap Milánóban, és sokan máris úgy hiszik, hogy visszatérnek a 90-es évek. Reális lenne? Nem! A Sampdoria korai búcsúja máris elegendő indok lenne, de e nélkül is irreális az elképzelés. Bár a Premier League-ből  kiöregedő játékosok (Evra, Cole, Vidic) helyett idén már olyanok érkeztek a Serie A-ba, akik előtt számos sikeres esztendő állhat (Jovetic, Dzeko), ezzel még messze van a londoni-manchesteri szint.

Miközben az angol csapatok közül majdnem biztos, hogy mind a 4 csapat továbbjut majd a csoportjából a BL-ben, addig olasz földön jelenleg az is siker, ha 3 résztvevővel kezdődik a BL-idény, és ketten továbblépnek a kvartettjükből.

Sajnos megtévesztő a Juventus tavalyi szereplése, a jó játék mellett nagy adag szerencsére is szükségük volt. Az idei nyáron sajnos a középpálya két alappillére távozott, a helyettes Khedira pedig megsérült, és bizony nem látni, hogy a Vidal-Pirlo kettős góljait kik szállítják majd a középpályáról. Akkor is, ha remek csatárok érkeztek, a csapat nem valószínű, hogy megismétli a tavalyi szezonját. Ami az olasz bajnokságot illeti, persze még mindig övék a legerősebb keret, de csökkenőben a különbség, és talán nem dől el már karácsonyra, hogy kié lesz a scudetto.

A milánói csapatok megerősítése csak arra garancia, hogy nem ismétlik meg a tavalyi pocsék teljesítményt (idén már nincsenek tele olyan középszerű játékosokkal, akiket a szurkolók 5-10 éve még a kispadra se engedtek volna oda – lásd Rami, Taarabt, Constant, M’Vila, Medel, Obi), és hogy kiharcoljak az európai kupaszereplést, de hogy ott jövőre sikereket érjenek el, ahhoz bizony további jó játékosok –  vagyis pénz – kell.

De az angol csapatok megelőzése akár csak koefficiens terén még hosszabb folyamat, és jó lenne az utánpótlást is fejleszteni, megtalálni az elkövetkező évek Tottiját, Del Pieróját, Inzaghiját, hogy csak a legutolsó sikeres generáció tagjait említsük. Mert sajnos a bajnokság visszaesésével együtt a nemzeti csapat is visszaesett, és nem nagyon látni azokat a fiatalokat, akik hosszú tavon képesek emelni akár a bajnokság, akár a Squadra Azzurra teljesítményét.

Szakál Tamás írása

forrás: azzurri.co.hu