Recent comments

Friss Hírek

Még csak augusztus van, de máris jön az ősz rangadója

Nem akármilyen izgalmakat tartogatott a Serie A 2015/2016-os menetrendjének sorsolása, hiszen a sors fintora (kegyetlensége? kegye?) folytán már a 2. fordulóban szembekerül egymással a bajnoki cím két legfőbb várományosa.


A Roma és a Juventus már harmadik éve kergetőznek egymással a bajnoki címért, de az elmúlt két idényben a Farkasok, bár jól kezdtek, hamar kifáradtak a kergetőzésben, és mindkétszer nagyon jelentős, 17 pontos előnnyel lett bajnok a Juventus. Nem véletlen azonban, hogy sokan úgy érzik: az idei év lehet a választóvonal, ahhoz pedig, hogy a Roma megmutassa, készen áll a trónfosztásra, mi sem kínál jobb alkalmat, mint a Juventus ma esti látogatása.

Ráadásul joggal tehetjük fel a kérdést: mikor, ha nem most? A nyár mindkét klub életében nagy változásokat hozott, de egyértelmű, hogy mégis a Juventust érintették komolyabban a változások, hiszen míg a fővárosiaknál szinte minden az érkezőkről szólt, addig a Juvét három kulcsjátékosa is elhagyta. A Zebrákat ráadásul komoly sérüléshullám is sújtja, Khedira, Marchisio és Asamoah ma sincsenek bevethető állapotban, a nyitómeccset kihagyó Morata pedig legfeljebb a kispadról beszállva segítheti társait. Ráadásul az új arcok két legújabbika sem lesz ma kezdő: Cuadrado és Alex Sandro is csak néhány napja készülnek még együtt a többiekkel, így Moratához hasonlóan legfeljebb csereként számít majd ma rájuk Allegri.
Két újonc azért így is kezdő lehet, ami nem is csoda: a csapat csatársora gyakorlatilag teljesen átalakult, csupán a már említett Morata maradt meg a tavalyi nevek közül, no meg Kingsley Coman, aki viszont épp a müncheni költözéssel van elfoglalva – így kizárásos alapon is a Dybala-Mandzukic csatárkettős riogathatja majd Szczesny kapust. Az összesen 50 millióért szerződtetett két játékos bár nem alkot még összeszokott párost, és az Udinese ellen egyikük sem villogott (Mandzukic képes volt mindent kihagyni, a csereként beszálló Dybala pedig nem tudta igazán felpörgetni a csapat játékát), az azért beszédes, hogy első közös meccsükön mindketten betaláltak a Lazio elleni Szuperkupa-döntőn.

Átalakítások ugyanakkor a Románál is történtek, olyannyira, hogy a Gazzetta szerint 4 (4,5) új játékos is kezdő lehet ma a bajnoki címvédő ellen. A kaput most is az Arsenaltól megszerzett, a Verona ellen jól védő lengyel Szczesny fogja védeni, a csatársort pedig teljes egészében új szerzemények alkothatják: Salah és Iago Falque között Edin Dzeko szerepelhet, bár Garcia sejtelmesen utalt rá a sajtótájékoztatón, hogy Totti és Dzeko is képesek egymás mellett játszani…

Rajtuk kívül egy rég látott római kedvenc is pályán lehet, a tavalyi idényt műtétje miatt egy az egyben kihagyó Castan ugyanis a veronai meccs után ma is kezdő lehet, a védelem korábbi kősziklája pedig hatalmas segítséget jelenthet a csapatnak a Dybala és Mandzukic elleni harcban. Középen De Rossi pihenhet, a helyét pedig Keita kaphatja meg, a védelem jobb oldalára visszatér Maicon, ellenben a balon minden Torosidis fizikai állapotától függ: ha a görög nem tudja vállalni a játékot, Lucas Dignét gyorsan bedobhatják a mély vízbe.

A bajnokság ilyen korai szakaszában persze badarság lenne döntő jelentőségű meccsről beszélni, talán még a két csapat visszavágója sem lesz még döntő a Scudetto szempontjából januárban. Persze tény, hogy amelyik csapat ma vereséget szenved, az máris komolyan leszakad az áhított első helytől – döntetlen esetén pedig mindketten. Ugyanakkor ha végignézzük, kik állhatnak majd a forduló végén 6 ponttal, máris árnyaltabb a kép: a Sassuolo, a Sampdoria, a Chievo, a Torino, az Udinese és a Palermo a szezon végén aligha zárnak majd a ma esti két főszereplő előtt, csupán a Fiorentina, a Lazio és az Inter (egy esetleges újabb siker esetén) lépne el a veszélyesebb csapatok közül messzebbre a fő esélyesektől – bőven lesz tehát még idő javítani.

Azt viszont nem tagadhatjuk meg a mai meccstől, hogy az ősz rangadójának nevezzük: a bajnoki cím két egyértelmű esélyese csap ma össze, ráadásul azon a pályán, ahol a címvédő az utóbbi 4 szezonban csak egyszer tudott nyerni, kétszer viszont kikapott. Még csak augusztus van, de máris jön az ősz rangadója – ez a Serie A!

Egyébként a Juventus még soha nem kezdte két vereséggel a bajnokságot – ma erre is megvan az esély.

Várható kezdők:
ROMA (4-3-3): Szczesny – Maicon, Manolas, Castan, Torosidis – Pjanic, Keita, Nainggolan – Salah, Dzeko, Falque.

JUVENTUS (3-5-2): Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Lichtsteiner, Pereyra, Padoin, Pogba, Evra – Dybala, Mandzukic.

forrás: azzurri.co.hu