Recent comments

Friss Hírek

Előreléptünk

Két éves kihagyás után újra egynél több olasz csapatért izgulhatunk majd a tavaszi BL-szezonban, legalábbis egy körön át mindenképpen. 


A Roma tegnapi, nagyon olaszos továbbjutása, valamint a Juve utolsó körös csoportelsőség-elbukása kapcsán is kötözködhetnénk egy sort, ha nagyon akarnánk, de most inkább csak örüljünk, és nézzünk egy picit előre.

2012/2013-ban a Juventus bár 3 döntetlennel rajtolt, végül veretlenül nyerte meg egyébként csöppet sem egyszerű csoportját, aminek értékén csak tovább emelt a tény, hogy a Juve több éves kihagyás után ekkor tért vissza a BL-be. Ugyanekkor a Milan az elvárható minimumot, de annál semmivel sem többet nyújtotta Allegriel a kispadján, és 8 megszerzett ponttal 2. helyen lépett tovább a Malaga, Zenit, Anderlecht hármas mellől. A harmadik olasz, az Udinese ekkor már rég nem volt a képben, köszönhetően Maicosuel ostoba baromságának felelőtlen Panenkájának, de két olasz csapat azért megérte a tavaszt – nem is sejtettük, hogy erre utána 3 évet kell majd várni.

Igaz, a Milan a 16, a Juve a 8 között már búcsúzott is, de nem tudtunk rájuk haragudni: Allegri majdnem kimeccselte a BL-ből a Barcát (2-0, 0-4), a Juvét pedig az éppen a történelme legerősebb idényét futó, szó szerint megállíthatatlan Bayern egy aránylag szoros párharcban ejtette ki.

Arra pedig, hogy három olasz csapat is beverekedje magát az egyenes kieséses szakaszba, éppen egy évvel korábban volt utoljára precedens: a Milan a Barca mögött csoportmásodikként, az Inter a CSZKA, a Trabzonspor és a Lille előtt elsőként ment tovább, a Napoli pedig hatalmas bravúrt hajtott végre, amikor beékelődött a Bayern és a Manchester City közé a 2. helyre.

Most, 2015-ben megint nem volt esély a hármas képviseletre, hiszen a Lazio már augusztusban elszállt – de legyünk őszinték: végignézve a BL idei csoportjain és átgondolva, hogy melyik 3. kalapos csapat helyére illeszthettük volna be a Sasokat, hogy az idei formájukban reális esélyük legyen a továbbjutásra, talán csak a B, a C, a H, plusz talán, erősen talán a G csoportból léphettek volna tovább a tavaszra. Ehelyett most az El-ben szárnyalnak, és ez koefficiens szempontból lényegesen jobb is nekünk.

A Juve és a Roma képviselte tehát Olaszországot, és képviselni fogja tavasszal is, ami határozottan előrelépést jelent, még ha nem is nagyot, de hát a nagy eredményekhez mindig kis lépések vezettek el. Az, hogy a két klub egyaránt megélte a tavaszt, különösen azért szép eredmény, mert szokás szerint nem bánt velük kesztyűs kézzel Fortuna a sorsoláskor. A Juve kifogta a halálcsoportot: az iszonyú pénzekből sokadszor is megerősített Manchester City, a kétszeres El-címvédő Sevilla (akik idén a Barcát és a Realt is legyőzték már), valamint a ‘Gladbach, akik kétszer is majdnem megcsapták a Cityt, a bajnokságban pedig épp a hétvégén verték el annak rendje és módja szerint a Bayernt. A Roma pedig megkapta a címvédő Barcát, a német bajnokság tavalyi dobogósát, a Laziót kiejtő Leverkusent, és a BATE-t, amelyre először mindenki legyintett, de a fehéroroszok egészen az utolsó meccs utolsó pillanatáig csak egyetlen apró gólra voltak a továbbjutástól…

Ezekből a csoportokból továbbmenni mindenképpen szép teljesítmény, bár a két csapat teljesítménye nehezen állítható párhuzamba: míg a Roma többször is szenvedett, mindössze egyszer tudott nyerni, a Barcától 6-ot kapott, összesen 1 pontot gyűjtött be a BATE ellen, és olyan kevés ponttal (6) jutott tovább a csoportból, mint korábban még senki, addig a Juve hajszál híján veretlenül hozta le a halálcsoportot: a Cityt oda-vissza sikerült elverni, a továbbjutás gyakorlatilag 4 kör után zsebben volt, az utolsó meccset pedig egy kapufával és legalább három ajtó-ablak helyzet elpuskázásával tudta elveszíteni a Juve, amely viszont így is mindhárom ellenfele ellen jobb volt az oda-vissza eredmények tekintetében.

Végül azonban maradt a két második hely, így most már nincs más hátra, mint feszülten várni a hétfői sorsolást, és kiszurkolni, hogy Fortuna ezúttal mellénk álljon – mert igenis lehet mindkét csapatnak esélye a 8 közé kerülésre megfelelő sorsolással.


A csoportelsők közül tehát a Real, a Wolfsburg, az Atletico, a Bayern, a Chelsea és a Zenit bármelyik olasz neve mellett előkerülhet majd, emellett a Roma a Cityvel, a Juve pedig a Barcával is összemérheti akár az erejét tavasszal. Szedjük erősorrend alapján két négyes csoportra a csoportelsőket, és ezt kapjuk:
  • Real, Barca, Bayern, City
  • Chelsea, Atletico, Wolfsburg, Zenit
És tegyük meg ugyanezt a csoportmásodikoknál is:
  • PSG, Juve, Arsenal, Roma/Benfica
  • Roma/Benfica, PSV, Gent, Dinamo Kijev
Azt gondolom, hogy bár élnek a sokat pufogtatott frázisok (“ezen a szinten már nincs könnyű ellenfél”, és “bárkinek bárki ellen lehet esélye”), mégis vannak csapatok, akiket mindenképpen el kellene kerülni. A Juve számára szűkebb ez a metszet: egyedül a Barcelona és a Bayern ellen adnék nekik igazán kicsi esélyt a továbbjutásra, a Real a keddi 8-0 ellenére idén minden, csak nem meggyőző, ráadásul a Juve tavaly egy ennél jóval erősebb Realt is kiejtett. A Chelsea és az Atletico legfeljebb egy szinten van a Juvéval: nehéz, de nem lehetetlen feladat lenne a továbblépés, a Wolfsburg és a Zenit ellen viszont gyakorlatilag kötelező.

A Roma helyzete más, őket a Bayern, a City és a Real is kiütné jó eséllyel, de legalább a Barcát biztos elkerülik. A Chelsea és az Atletico ellen nagyjából 40%-os eséllyel indulnának, itt talán az aktuális formán múlhatna minden, a Wolfsburg és a Zenit ellen pedig ha összeszorított foggal küzdve is, de ki kellene vívni a negyeddöntőt.

Előfordulhat tehát az is, hogy egy Juventus-Wolfsburg és egy Roma-Zenit párharcot kapunk, majd mindkét csapatunk bemasíroz a legjobb 8 közé, de ugyanígy megtörténhet az is, hogy beletenyerelünk a szarba sűrűjébe, és a Juve a Barca, a Roma pedig a Bayern München ellen vérez el a 16 között. Megszoktuk már, hogy a BL egyenes kieséses szakaszában legalább 30-40%-ban a sorsoláson múlik, hogy ki meddig jut el – például ne legyenek illúzióink, a Juve sem játszott volna döntőt tavaly, ha mondjuk a Barca-Bayern-Real hármason keresztül vezet odáig az útja a Dortmund és a Monaco helyett.

A személyes megérzésem egyébként egy Chelsea-Juventus és egy Atletico Madrid-Roma párosítás, ahonnan a Juve továbbjut, a Roma pedig az aktuális formától, a sérülésektől, valamint talán az edző kilététől függően szintén továbbléphet, de el is bukhat akár.

Akárhogy lesz is, az már biztos: az őszi formát nézve előreléptünk, de ahhoz, hogy ezt egy teljes szezonra kivetítve is kijelenthessük, ahhoz idén is minimum egy elődöntő, de inkább egy elődöntős és egy negyeddöntős csapat kell.

forrás: azzurri.co.hu