Recent comments

Friss Hírek

Ez ma Olaszországban elképzelhetetlen

A Milan és az Azzurri korábbi edzője, az olasz labdarúgás – egyik – hivatalos megmondóembere, Arrigo Sacchi ezen a héten sem rejtette véka alá a véleményét egy interjúja során.  


Mind a fiatal olasz, mind a külföldi játékosokról markáns véleménye van. Bár azt azért hozzátette, hogy az ifik teljesítménye alapvetően strukturális hibákból ered.

„Az olasz labdarúgás egyik nagy problémája, hogy az elméleti oktatás terén le vagyunk maradva. Az akadémiáink olyan focit tanítanak a fiataloknak, melyet nem nekik találtak ki. Ez a stílus egy 15 éven aluli esetében elképesztően defenzív” – mutatott rá az egyik gondra.

„Pár olyan klub van ma Olaszországban, melyek megengedhetik maguknak, hogy megfelelő elméleti oktatást és infrastrukturális hátteret biztosítson a fiataloknak. A többség azonban túlságosan is eladósodott ahhoz, hogy pénzt és időt fektessen a fiatalok kinevelésére.”

A 69 éves mester össze is vetette hazája labdarúgását a svájci és a német mintával.

„Svájcban a srácok egy évben több, mint 200 napot töltenek el valamelyik korosztályos válogatottban. Egyszer ellátogattam egy U16-os mérkőzésre, és szó szerint lemészároltak minket” – Sacchi ezzel akart utalni, hogy a fiatalok kinevelésének egy másik kardinális pontja az, hogy egyedül a korosztályos válogatottaknál vannak olyan gyakorlatok, módszerek, melyek megfelelnek a legjobb színvonalnak. Az olasz fiatalok azonban nagyon kevés időt töltenek el ilyen körülmények között. Az összefüggés a fentiek kapcsán érthetővé válik.

„Németországban az ezredfordulón felismerték, hogy a focijuk el kezdett hanyatlani. Pár éven belül 14 világszínvonalú akadémiát nyitottak, melyek a fiatalok fejlődését segítették. Ez a folyamat azonban nem mehetett volna végbe, ha a klubok nem ismerik fel a jelentőségét mindennek. Ez ma Olaszországban elképzelhetetlen” – érzékeltette a keserű igazságot Sacchi.

„A Serie A-ban sokkal több a külföldiek aránya, mint más bajnokságokban. Természetesen elfogadom és egyet is értek azzal, hogy legyenek külföldiek, de akkor azok minőségiek legyenek. Túl sok az átlagos focista, akik kiszorítják az olasz fiatalokat a csapatokból.”

„Adnunk kell a fiataloknak lehetőséget, hogy bizonyítsanak és fejlődjenek, mert csak így maradhat versenyképes a válogatott.”

forrás: azzurri.co.hu