Recent comments

Friss Hírek

Marotta: Bízom benne, hogy sokáig folytathatjuk Contéval

A Juventus sportigazgatója, Beppe Marotta hétfőn a Rai Due La Domenica Sportiva című műsorának vendége volt, s a hosszú beszélgetés során számos kérdés került terítékre.


 "A táblázatra nézve, gondolom nem bosszankodik amiatt, hogy az Inter ilyen jelentős távolságra tanyázik..."
 
"Az Interen túl vannak még erős csapatok: a Roma, amely hosszú veretlenségi sorozatot produkált, aztán a Napoli vagy a Fiorentina. Még húsz találkozó van hátra, s ezeken hatvan pont szerezhető, így az előnyünk nem számít döntőnek."

"Két hónappal ezelőtt néhányan azt mondták, hogy ez a Juventus gyengébb mint a tavalyi. Ennek ellenére ez a csapat lezárta a széleket a Roma előtt, s folyamatosan meglepetéseket okoz." 

"A Roma kivételes rajtja miatt a Juventus az árnyékba szorult. Ennek ellenére eddig egyetlen vereséget szenvedtünk, s mindössze egy döntetlent játszottunk, az összes többi mérkőzést megnyertük. Ugyanakkor, akár csak tavaly, a rajtunk nehézre sikerült. Most ugyanabba a pozícióba emeltük magunkat mint a tavalyi szezonban, s ez Conte és a játékosainak az érdeme. Az utolsó tíz mérkőzés során a Juventus 26 találatot szerzett és mindössze egyetlen gólt kapott."

"Vajon a Bajnokok Ligája kiesés lökést adhat a Juventusnak ahhoz, hogy folytassa ezt a sorozatot, s megnyerje zsinórban a harmadik Scudettót is?"

"A harmadik Scudetto zsinórban a legfőbb célkitűzésünk már a szezon kezdete óta. A Bajnokok Ligája búcsú bosszúságot okozott számunkra, azonban a jelenlegi sorozatunk a terveknek megfelelően alakul."

"A Juventus Stadiumban a 47 mérkőzésből 36-ot megnyertek, 102 gólt szereztek, s mindössze 26-ot kaptak. Kijelenthetjük, hogy a Scudetto sorsa hazai pályán dől el?"

"Azt kell mondanom, hogy igen. Ez a nagy csapatok jellemzője. Az, hogy a saját szurkolóink előtt játszhatunk, plusz lökést jelent. A tény, hogy mi birtokoljuk a saját stadionunkat, azt is jelenti, hogy azt mindannyian – a szurkolók, a klub és a játékosok – a sajátunknak érezzük. Az, hogy a nézők közel vannak a pályához, elősegíti, hogy a közönség a tizenkettedik emberré válhasson. Ez extra ösztönzést ad számunkra. Mindamellett úgy hiszem, hogy a csapat idegenben is kiválóan teljesített, s ez egy olyan tendencia, amely a három egymást követő szezonban jellemző volt."

"Meddig tarthat a Conte időszak a Juventusnál?"

"Nagyon szép volna, ha rendhagyó módon, Conte olyan sokáig maradna, mint Ferguson vagy Wenger. Olaszországban ez a jelenség nem olyan elterjedt, főként a szurkolótábor hatalmas nyomása miatt. Conte időszaka diadalmasan kezdődött, hiszen az első évében megnyerte a bajnoki címet, az Olasz Szuperkupát és bejutott az Olasz Kupa döntőjébe. A teljes klub támogatását élvezi, s úgy hiszem, hogy rendelkezik azzal az autonómiával, tekintéllyel és mozgástérrel, ami a technikai ügyek kezeléséhez szükséges, s ez a természetes közege. Bízom benne, hogy így folytathatjuk."

"Ez a valaha volt legjobb Juventus, vagy a Serie A már nem az, ami egykor volt?"

"A számok azt mutatják, hogy jelentős eredményeket értünk el, már két éve mi vagyunk Olaszország élcsapata, s jelen pillanatban is azok vagyunk. Nehéz összehasonlításokkal élni, mert a labdarúgás folyamatosan fejlődik, ezért csak az ellenfelekhez viszonyíthatunk. Azt mondanám, hogy nem csak a csapat erős, de fejlődik az összjáték is. A Juventus képes arra, hogy versenyben legyen európai szinten is, még akkor is, ha most kiestünk."

"A Juventus már jelen pillanatban is versenyképes volna?" 

"Az elmúlt szezonban ez a csapat bejutott a negyeddöntőbe, de kiestünk, mert a Bajnokok Ligája egy kupasorozat, nem egy bajnokság, így ha hibázunk, vagy egy rossz meccset játszunk, a kiesést kockáztatjuk. Bíztunk az utolsó mérkőzésben a Galatasaray ellen, azonban az időjárás nem engedte, hogy a saját játékunkat nyújtsuk."

"Elsimították már a Giaccherini és Matri eladása miatt kialakult nézetkülönbséget Contéval? Nem tartott attól, hogy ez Conte távozásához vezethet?

"Nem, soha sem tartottam ettől. Ezek a folyamatok maximális átláthatósággal történnek, ami általános az edző és a klub között. Egyértelmű, hogy a klub megpróbálja kielégíteni az edző kívánalmait, de ugyanakkor kísérletet tesz arra is, hogy optimális sporteredményeket érjen el, szem előtt tartva a pénzügyi egyensúlyt. Ugyanakkor természetes, hogy az edzők nem lehetnek mindig elégedettek. Ezen túlmenően, kiváló a kapcsolatunk Contéval."

"A Juventusnak nem volna szüksége még offenzívabb mentalitásra ahhoz, hogy versenyképes legyen a Bajnokok Ligájában?"

"Agnelli érkezésével indítottuk ezt a négy éves ciklust. Egy alapozó periódust követően kvalifikáltuk magunkat a Bajnokok Ligájába, ahol jól teljesítettünk, s csupán a későbbi győztessel szemben maradtunk alul. Ez az év eltérő volt. Egyértelmű, hogy ezek a játékosok képesek még tovább fejlődni, s minden évben erősítettünk egy minőségi játékossal, amit ugyanígy szeretnénk folytatni a jövőben is. A Juventus győzni szeretne, s szeretne versenyképes lenni. Ez azonban csak az egész szervezet növekedési folyamatával együtt lehetséges. A bevételeink nőnek, annak is köszönhetően, hogy következetesen növeljük a klub rendelkezésére álló forrásokat. Az a tény, hogy a Bajnokok Ligájában szerepeltünk, jelentős bevételeket garantál, de nem vagyunk egy szinten a legnagyobb klubokkal, mindamellett az a legfőbb célunk, hogy ez megvalósuljon. A második célunk, hogy növekedjen a minőségünk, egy olyan szakképzett edzővel, mint Conte."

"Mekkora szerep juthat az utánpótlásképzésnek a fejlődési folyamatban?"

"Az utánpótlásképzés jelentős szerepet kell kapjon minden egyes klubnál, s ezen sokat dolgozunk. Egyértelmű, hogy amikor rövid távú célok vannak, amilyenek nekünk is voltak, nehéz dolog beépíteni a fiatal játékosokat az első csapatba, hiszen már adott egy szilárd csapat, amely gyors győzelmeket akar."

forrás: juventuz.blog.hu