Recent comments

Friss Hírek

Konföderációs Kupa: Tizenegyesekkel Olaszország a harmadik

A labdarúgó Konföderációs Kupa bronzmérkőzésén az Európa-bajnoki ezüstérmes Olaszország 2–2-es rendes játékidőt követően tizenegyespárbajban legyőzte a Copa América-győztes Uruguayt, így első érmét szerezte meg a tornák történetében.



A mérkőzés krónikájához még hozzá tartozik, hogy Riccardo Montolivót a 110. percben kiállította a játékvezető.

A dél-amerikaiak valamivel aktívabban kezdték a mérkőzést, előbb Forlán, majd Suárez beadásával próbálkoztak, igaz, Buffonnek egyszer sem kellett túlságosan izgulnia.

Az első tíz perc végére felpörögtek aztán az olaszok is, Chiellini közeli, aztán De Rossi távoli lövésével jelentkeztek, de egyik kísérlet sem talált kaput.

Összejött ez volt viszont Forlánnak szabadrúgásból a 12. percben, 24 méteres lapos lövése a sorfal alatt átsuhanva Buffon zsákmányává vált, majd három minutummal később feljegyezhettük már az első kaput találó olasz lehetőséget is, egy bal oldali De Sciglio-beadás után a középen érkező Candreva 12 méterről, kapásból a laposan a bal alsó sarok irányába akart lőni, nem túl helyezett löketét Muslera gond nélkül fogta.

A folytatásban is az Eb-ezüstérmes maradt aktívabb, bár Diamanti és Candreva távoli lövése is fölé szállt.

A 24. percben aztán megszerezte a vezetést Olaszország: Diamanti jobb oldali szabadrúgása megtréfálta a labdát kiengedni készülő Muslerát, a jobb oldali kapufáról a kapusra, onnan saját hálója felé pattant a játékszer, amelyet végül Astori lőtt a gólvonalról a kapuba. 0–1

A visszajátszások alapján Astori talán a gólvonalon túl ért már a labdához, és a FIFA érthetetlenül Diamantinak adta a gólt.

Nem sokáig tartott az uruguayi sokk, Suárez került helyzetbe az ötös jobb sarkától három méterre, bal felsőre tartó ágyúzását azonban Buffon szögletre tudta tolni, majd nem sokkal később Forlán lehetőségénél is helyén volt az olasz kapus. A 32. percben aztán megrezdült az olasz háló is, igaz, Cavani lesről fejelt a kapuba, így nincs egyenlítés.

Jött az újabb olasz átlövés El Shaarawy révén, Muslera azonban a helyén volt, ahogy Buffon is Maxi Pereire 10 méteres lefordulása és Forlán távoli próbálkozásánál is. A hajrában Chiellinénél reklamáltak kezezést az uruguayiak, mielőtt a nagyon aktív Candreva újabb lehetőségénél újra a dél-amerikai kapusnak kellett játékba avatkoznia, így egygólos olasz előnnyel vonultak pihenőre a játékosok.

A félidei visszajátszások egyértelművé tették, hogy Astori még az előtt ért labdához, hogy az teljes terjedelmével áthaladt volna a gólvonalon, így Muslera öngólja helyett az ő találata kell legyen a gól – de semmiképpen sem Diamantié, hiszen a kapufáról kifelé jött a labda, és csak a kapus hátáról váltott ismét irányt. 

A szünetben aztán a FIFA is revideálta álláspontját, így Astori mégis csak megszerezte első találatát a válogatottban. 
 
Csere – és egyelőre helyzet – nélkül folytatódik a mérkőzés. Az első lehetőségre a 10. percig kellett várni, ekkor Maxi Pereira lövését védte Buffon, majd pillanatokkal később Suárez 20 méteres szabadrúgása a sorfalon halt el.

A második játékrészt jobban kezdő dél-amerikaiak az 58. percben aztán kiegyenlítettek: egy középpályás labdaszerzés után Gargano vezette a 16-os előteréig a labdát, majd jó ütemben indította Cavanit, aki nyolc méterről, balról a bal alsó sarokba tekert. 1–1  

Sőt, a 67. percben már Uruguay vezethetett volna, azonban Buffon kétszer is óriásit védett Forlán lövéseinél: előbb 14 méteres próbálkozását, majd 7 méteres ismétlését is hárította. 

Még mindig csak a 69. minutumban voltunk, amikor  a csereként beálló Álvaro González távoli ágyúzása riogatta a squadra azzurra fanatikusait, életerős lövése azonban kevéssel a jobb felső fölé szállt.

Újabb gólt azonban ismét csak az olaszok szereztek, és most már tényleg Diamanti! A Bologna középpályásan nagyszerűen csavart szabadrúgásból 24 méterről a kapu bal oldalába. 1–2

Mi van itt?! Beindultak a csapatok, most a celeste végezhetett el szabadrúgást a kaputól 27 méterre, és bár Cavani tekerése kevésbé volt helyezett, Buffon lekésett róla, így a léc alá szállt a labda. 2–2

A szintén csereként beálló Giaccherini távoli lövését védte, sőt, megfogta Muslera, majd a rendes játékidő hosszabbításában Candreva éles szögből leadott szabadrúgása kerülte el a kapu bal felső sarkát, így jöhetett a kétszer 15 perc ráadás.

A 96. percben az elsőt gólt szerző Astorit az a Bonucci váltotta, aki a spanyolok elleni tizenegyespárbajban egyedüliként hibázott. 

Nem sokkal később két  újabb tizenegyest kértek számon az uruguayiak a játékvezetőn, de sem Godín, sem Suárez esése – óriási helyzetben talán lőhetett is volna – után nincs büntető. 

A ráadás második félidejének elején az uruguayiak is kihasználták az utolsó cseréjüket, Arevalo helyére Diego Pérez állt be.


A 109. percben Candreva távoli lövése pattant a jobb sarok mellé, majd egy minutummal később Montolivo szabálytalankodott Suárezzel szemben a kaputól 25 méterre, amiért megkapta a második sárgáját is, így megfogyatkoztak az olaszok! 

A hajrában aztán jöttek szépen az uruguayi helyzetek, előbb Suárez 20 méteres lökete szállt kevéssel fölé, majd Cavani 16 méterről külsővel lőtt a léc fölé, mielőtt ugyanő a 119. percben nagy helyzetben, a bal alsó mellé talált, így újabb gól már nem esett.

Tizenegyespárbaj
 
Uruguay és Forlán kezd. Laposan, középre lőtt, a labda elakadt Buffonban! Aquilani cserébe magabiztosan a bal felsőbe lőtt. 0–1

Cavani higgadtan a bal alsóba gurított. El Shaarawy a kapus mozgásával ellentétes irányba, a jobb alsóba lőtt. 1–2


Suárez Cavanihoz hasonlóan a bal alsót választotta. De Sciglio félmagasan a kapu jobb oldalát vette célba, de Muslera véd! 2–2
 
Cáceres lapos, bal oldalra tartó lövését megfogta (!!!) Buffon! Giaccherini a bal alsóba gurít. 2–3

Gargano lövését is megfogta (igaz másodjára) Buffon! Nyert, és bronzérmes Olaszország!

URUGUAY–OLASZORSZÁG 2–2 tizenegyesekkel 2–3
Gólszerző: Cavani (58., 78.), ill. Astori (24.), Diamanti (73.)
Kiállítva: Montolivo (110.)


forrás: NSO