Recent comments

Friss Hírek

Milan: Berlusconi közmunka helyett inkább börtön megy

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő inkább börtönbe menne, semmint hogy közhasznú munkát végeztessenek vele vagy kedvezményes bánásmódot kapjon és kora miatt házi őrizetben tölthesse le büntetését.


Ezt maga közölte a Libero című lapban vasárnap megjelent interjújában, arra utalva, hogy az olasz semmítőszék kedden tárgyalja a négy év börtönt kiszabó ítélet miatti fellebbezését.
 
„Nem vonulok száműzetésbe. Nem fogadnám el a közhasznú munkát sem, mintha bűnöző lennék, akit át kell nevelni” – mondta Berlusconi. Hozzátette: azt is visszautasítaná, ha – az idős embereknek nyújtott, kedvezményes jogi eljárás keretében – felajánlanák, hogy házi őrizetben tölthesse le büntetését. 

„Hamarosan 78 éves leszek, s így jogom lenne a házi őrizetes változatra. De ha bűnösnek mondanak ki, akkor vállalják is ezt a felelősséget: ebben az esetben börtönbe akarok menni.”

A volt kormányfő azt mondta, hogy az ellene folyó eljárások nagyon megviselik. 

„Immár egy hónapja nem alszom. Felébredek éjszaka, és csak nézem a mennyezetet, arra gondolva, hogy mit tettek velem.” Berlusconi az ellene folyó bírósági eljárásokat a baloldali vizsgálóbírók által indított politikai indíttatású hajtóvadászatnak tartja, ártatlanságát hangoztatva. Arról nem szólt az interjúban, hogy mit tenne az ítélet másik eleme, a közhivatal viselésétől való ötéves eltiltás esetén.

A politikust az úgynevezett Mediaset-ügyben adócsalás miatt ítélték májusban négy év börtönre és a közhivataltól való eltiltásra. A vád szerint az egykor Berlusconi, most gyerekei által irányított Mediaset televíziós csoport 2001 és 2003 között adócsalást követett el be nem fizetett közvetítési jogdíjakkal, és a vállalat összesen 280 millió eurót keresett feketén. A volt kormányfő azzal védekezett, hogy ő erről nem tudott, hiszen már a kérdéses időpontban, 2002–03-ban is miniszterelnök volt, és nem foglalkozott filmes jogdíjakkal. Ezt a mostani interjúban is hangoztatta. Az ügyész viszont idén márciusi vádbeszédében rámutatott, hogy Berlusconi mindig is cégcsoportjának legfőbb irányítója maradt, még akkor is, amikor leereszkedett a politikai arénába.

Az olasz közélet veteránját egyébként hivatalosan nem fenyegeti a börtönbevonulás veszélye: a négy év börtönt egy amnesztiarendelet azonnal egy évre csökkentette, emellett a 70 év feletti, büntetlen előéletű olaszoknak a törvények értelmében eleve csak akkor kell rács mögé vonulniuk, ha erőszakos bűncselekményt követtek el. Berlusconi számára a közhivataltól való eltiltás a nagyobb veszély. 

A férfi 1994 óta játszik szerepet az olasz politikai életben, háromszor volt miniszterelnök, idén februárban szenátornak választották, s emellett ő a legfőbb jobboldali párt vitathatatlan tekintélyű vezetője. Így azután ha a semmítőszék megerősíti a korábban hozott ítéletet, az óhatatlanul fokozza a feszültséget a kormány mögött álló nagykoalícióban – még akkor is, ha Berlusconi fogadkozik, hogy nem akarja a kabinet bukását.

forrás: acmilan.hu