Recent comments

Friss Hírek

Szezonértékelő(7), 16-20. helyezettek, Udinese

A Juventus, a Roma, a Lazio, a Napoli és a 6.-10., és  a 11.-15. hely után az utolsó öt együttest vesézzük sorrendben lefelé haladva.


Bár az idény előtt nagy reményekkel és tervekkel vágott neki a szezonnak az Udinese csapata, mégis szomorú lett a bajnokság vége az együttes számára. 

Bár a vezetőség szerződtette az Andrea Stramaccioni , Dejan Sztankovic edző párost, és sikerült rábírnia a Friuli legendáját , Antonio “Toto” Di Natalét arra, hogy folytassa a játékot a veterán klasszis. Ennek tetejébe pedig már a stadionjuk újjáépítése is befejeződött a jelenlegi szezonban.( Éppen a múlt héten volt az aréna bejárásán Carlo Tavecchio, a Labdarúgó Szövetség elnöke, ahol az utolsó simításokat és befejező munkálatokat végezték a kivitelező. A presidente csodálatosnak találta a létesítményt, amely 25 ezres befogadó képességű lett.) Ezzel szemben nem jöttek az eredmények, hiszen a gárda a csalódást jelentő 16 . pozícióban fejezte be a bajnokságot…

41 megszerzett pont, csak hét egységgel több, mint a kieső Cagliarié, 10 győzelem, 11 döntetlen és 17 vereség , 43-56 gólkülönbség a csapat mérlege. Az utolsó öt találkozón pedig négy vereség is csúfította a gárda teljesítményét… A Coppa Itáliában egész jól menetelt az együttes, hiszen csak a nyolcadöntőben búcsúztak a Napoli ellenében egy büntető párbaj során, ahol csak a brazil Allan rontott a rúgások során. (aki egyébként a gárda egyik legjobbja volt a szezonban, de róla később)

Még szerencse, hogy a kapitány Natale ismét kitett magáért, hiszen  33 pályára lépése alkalmával 14 -szer betalált az ellenfelek hálójába, nélküle valószínűleg kiesés lett volna a végeredmény. Minden idők legjobb udinei 10-ese  immáron 37. életévét tapossa, nem játssza mindig végig a mérkőzéseket, sérülések is hátráltatják, ennek ellenére még mindig a csapat vezéralakja. Egy idénytől eltekintve(akkor az Empoli alkalmazásban állt a 2003/04-es szezonban)folyamatosan a fekete-fehér csíkosak alkalmazottja volt Toto. 365 Serie A-s mérkőzésén 177 gólt szerzett a mostanában inkább  trequartistaként szereplő labdarúgó.
A támadó szekcióban hozzá csak a francia támadó, Cyril Thereau tudott felnőni, aki 10 alkalommal zörgette meg az ellen hálóját a szezonban. A kapitányhoz hasonlóan klubhű támadó( előtte négy idényt lehúzott a Chievóban illetve az olasz első osztályban) már túl van a harmincon(32), és talán pályafutása sokad virágzását éli meg.

Sokat elmond, hogy a támadó szekció többi tagja összesen 3 dugót hozott össze, ami elég kevés volt az eredmények ismeretében. Ide vehetjük még a görög Koné-t is aki, inkább szélső, mit támadó, de általában a támadásokat segítette több kevesebb sikerrel. helyzetkihasználása rapszódikus volt, ezt az egy (!) szerzett bajnoki gólja is mutatja. Azonban vele folyamatosan számolt Stramaccioni vezető edző, a kupában voltak nagyon jó mérkőzései, főleg a fent említett Napoli elleni kiesés alkalmával szállt be kiválóan a gárdába a görög.

Az idény másik nagy egyénisége a brazil Allan volt. Aki a védekező középpályás poszton nem csak az Udinese , hanem az olasz bajnokság egyik legjobbja volt. A 24 éves játékos ebben az idényben nyújtotta pályafutás legjobb teljesítményét, a gyenge idény ellenére a csapat motorja volt, a társak sajnos nem tudtak felnőni hozzá a védekezésben, ennek is köszönhető a sok(56) kapott gól.

Pár évvel ezelőtt a szlovén Handanovic révén a kapus poszt volt a csapat egyik védelmi sarokköve. Azonban a tizenegyesölő(!) portás távozott az Interbe, és az utódok nemigen ütötték meg az ő szintjét. A szintén görög Karnezis volt az első számú kapus, szinte végigvédte a bajnoki szezont, de nem tudott vezéregyéniséggé válni, bár ehhez a legtöbbször a Danilo, Widmer, Heurtaux , Pasquale kvartett  gyenge formája is hozzá járult a védelemben. Domizzi és Gabriel Silva inkább mellékszereplő volt ebben a csapat részben.

A védelemről a középpályára vissza ugorva nem szabad elfelejtenünk, hogy  innét rabolta el a gárda egyik legértékesebb játékosát, Roberto Pereyrát a szezon elején a Juventus. A játékos értékét az is mutatja, hogy szinte egyből beilleszkedett a zebrák együttesébe , és kiváló formát mutatott a bajnoknál a fedezet a jelenlegi szezonban.

Stramaccionit a fiatal edző generáció egyik legtehetségesebb tagjának tartja, tartotta az idény előtt a szakma Olaszországban, azonban most mintha megrekedt volna ez a fejlődés. Őszintén szólva beletört a bicskája az udinei feladatba a mesternek. Pedig Gianpaolo Pozzini, az elnök nagy reményekkel szerződtette a a fiatal szakembert, és mellé a nagy játékos-egyéniségként ismert szerb Dejan Stankovicot ültette segítőként. A megfelelő taktikát a szezon végére sem sikerült megtalálni a szakmai stábnak, ennek az eredménye lett a szerény helyezés, amit senki sem jósolt előre a szakértők közül.

Mint ismeretes, a páros azóta távozott a csapattól, és Stefano Colantuono lett a megbízott szakember. Duván Zapata erősítésként három évre már megérkezett a Napolitól, őt nagy reményekkel várják a megújult Friuliban. Fordított utat járt be a brazil Allan, aki pedig Nápolyba tette át a székhelyét. 

A stadion megszépült, most már csak a csapaton a sor, hogy feledtesse a gyengére sikerült idényt a következő időkben!

forrás: azzurri.co.hu