Recent comments

Friss Hírek

Milan: Elítélték, de nem megy börtönbe Berlusconi

Adócsalásért négy év börtönbüntetést kapott Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök. 


A harmadfokú bíróság csütörtökön erősítette meg az erről szóló korábbi ítéletet az úgynevezett Mediaset-ügyben, de új ítéletet kell hozni az ügyben, hogy a politikust mennyi időre tiltsák el a közhivatal viselésétől.

Az olasz semmítőszék kedden tárgyalta a Mediaset-pert, amelyben első- és másodfokon Silvio Berlusconi többszörös olasz kormányfőt és milliárdost adócsalásért négy év börtönre ítélték és öt évre eltiltották a közhivataloktól.

A vád szerint a Mediaset televíziós csoport 2001 és 2003 között adócsalást követett el be nem fizetett közvetítési jogdíjakkal, összesen 280 millió eurót keresett feketén a társaság. A volt kormányfő azzal védekezett, hogy ő erről nem tudott, hiszen már a kérdéses időpontban, 2002-2003-ban is miniszterelnök volt, és nem foglalkozott filmes jogdíjakkal.

Berlusconit bűnösnek találták és négy évet kapott, a közügyektől pedig öt évre tiltották el. Megfigyelők ugyanakkor azt mondják, hogy a többszörös volt olasz kormányfőt nem fenyegeti a börtönbevonulás veszélye. A 4 év börtönt egy amnesztiarendelet azonnal egy évre csökkentette ugyanis, a fennmaradó egyet házi őrizetben vagy közmunkával töltheti el. Emellett a 70 év feletti, büntetlen előéletű olaszoknak a törvények értelmében eleve csak akkor kell rács mögé vonulniuk, ha erőszakos bűncselekményt követtek el.

Berlusconi számára így a közhivataltól való eltiltás volt a nagyobb veszély, de ebben az ügyben első fokon kiszabott büntetést a semmitőszék a milánói feljebbviteli bírósághoz utalta, hogy az megállapítsa az eltiltás időtartamát. Arra ugyanis már maga az ügyész is figyelmeztetett az előző ítélet után, hogy hasonló ügyekben 1-3 évig terjedő eltiltást szoktak kiszabni. Az újabb döntéstől függ, hogy Berlusconit eltiltják-e az aktív politizálástól. Mindez azt jelenti, hogy Berlusconit nem fosztják meg szenátusi mandátumától, amíg a másodfokú bíróság nem dönt ismét a közhivataltól való eltiltás időtartamáról. Az sem kizárt, hogy Berlusconi önként lemond mandátumáról.

Az egy év börtönbüntetés hatályba lépése is hónapokba telhet. A szenátus mentelmi jogi bizottsága elé harminc nap múlva kerülhet Berlusconi mandátuma megszüntetésének kérdése. Erről a felsőháznak is szavaznia kell. Ezt követően Silvio Berlusconi – mivel 70 évesnél idősebb és még nem volt büntetve – dönthet arról, hogy egy év házi őrizetet vagy közhasznú munkavégzést választ.

Ez az első alkalom Berlusconi bírósági ügyeinek húszéves történetében, hogy a Szabadság Népe (PdL) elnökét harmadfokon is elítélik.
Ártatlanságát és politikai elkötelezettségét hangsúlyozta Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke a saját televízió-csatornáin sugárzott videóüzenetében, miután az olasz semmítőszék megerősítette a volt kormányfőre másodfokon kiszabott 4 év börtönt, de elvetette azt, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől. ” Megfosztottak személyes szabadságomtól és jogaimtól, de a politika színterén maradok” – hangoztatta a politikus a római rezidenciáján rögzített 9 perces videófelvételen.  Berlusconi szerint az “abszolút semmi” alapján ítélték el: “a Mediaset csoportban soha nem történt adócsalás, soha nem léteztek titkos bevételek, családom tagjai soha még egy hamis számlát sem állítottak ki” – mondta a volt négyszeres olasz kormányfő.  Üzenetében a PdL elnöke hangsúlyozta, hogy 1992 óta a “kommunista” ügyészség precedens nélküli üldözésének áldozata. “Az ügyészség egy része felelőtlen, ellenőrizhetetlen… ezek a nem a néptől megválasztott ügyészek állami hatalomnak érzik magukat és befolyásolják az olasz politikai életet” – fogalmazott Berlusconi. 

Saját vállalkozói és politikai érdemeit felsorolva kijelentette, hogy húsz év után nem ezt érdemelte Itáliától.

Bejelentette végezetül, hogy “a szabadságért folytatott küzdelme” a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt újjászervezésével folytatódik, és visszaszerzi az olaszok többségének támogatását. Éljen Olaszország! Éljen a Hajrá Olaszország! – zárta a videót

A politikus nem utalt a nagykoalíciós római kormány sorsára. A PdL politikusai a kormány további támogatását hangsúlyozták. Az ítélet belpolitikai következményei azonban máris érezhetők. Az 5 Csillag Mozgalom (M5S) és a Baloldal Környezet Szabadság (Sel), valamint az ítéletet interneten kommentáló balközép választók “erkölcsi kötelességnek” tartják, hogy a balközép Demokrata Párt (PD) ne kormányozzon tovább az adócsalásért elítélt Berlusconival.

Az olasz sajtó és a politika is egyelőre csak találgatja, mi fog történni.  Enrico Letta miniszterelnök közleményben hangsúlyozta, hogy a pártérdekekkel szemben Olaszország érdekeit kell szem előtt tartani.

A Lovag nem adja fel – írta éjszaka a Berlusconi család birtokolta Il Giornale napilap online kiadása, amelynek első oldala üresen jelent meg “elítélve – no comment” felirattal. Az Il Fatto Quotidiano kommentárja szerint “húsz évig tartó kibúvók, fenyegetés, személyre szóló törvények után Berlusconi mégiscsak jogerős ítéletben botlott meg. Ennek a történelmi ítéletnek a politikai következményei elkerülhetetlenek: a nagykoalíció darabokra hullik, a kormány egy ideig túlélheti, de elő halottá vált”.

forrás: acmilan.hu