Recent comments

Friss Hírek

Conte forradalmasította az olasz focit

„La Serie A gioca cosí” azaz „Így játszik a Serie A” címmel érdekes összeállítást közölt a La Gazzetta dello Sport hétfői száma.



A legnagyobb példányszámú olasz sportnapilap utánajárt annak, milyen felállásban kezdik majd az új szezont az élvonalbeli csapatok. A felmérésből kiderült: a 4-4-2 már a múlté. Hódít viszont a háromvédős rendszer. Nem kevesebb, mint nyolc együttes választja az Antonio Conte által alkalmazott 3-5-2-es felállást az következő idényben, és hét szakvezető küldi majd pályára 4-3-3-ban a csapatát.

A győztes felálláson ne változtass. Vagy mégis? Antonio Conte a vártál gyengébb nyári eredmények miatt talán elgondolkodott azon, hogy meg kellene variálni az előző évadban igen sikeres 3-5-2-es hadrendet, de végül maradt az „alapoknál”. Pedig a Juve edzője már a múltban is többször mert változtatni. Conte korábban két más típusú felállást próbált ki a torinóiaknál, míg el nem jutott a bajnoki címeket eredményező 3-5-2-es játékrendszerig. Ez a hadrend az új szezonban sem változik, és úgy néz ki, a Carlos Tévez-Fernando Llorente kettősnek köszönhetően tartalommal is sikerül majd megtölteni.

Az Öreg Hölgy sikerén felbuzdulva nem kevesebb, mint nyolc csapat lép pályára hasonló stílusban a következő bajnokságban, így az Inter és a Fiorentina is. A milánói fekete-kékek új edzője, Walter Mazzarri a jelenlegi keret alapján a Juan Jesus-Andrea Ranocchia-Hugo Campagnaro hármast vezényelheti a védelembe, előttük az Álvaro Pereira-Mateo Kovacic-Esteban Cambiasso-Fredy Guarín-Juto Nagatomo ötös kaphat helyet. A két támadó Mauro Icardi és Rodrigo Palacio lehet.

Mindössze egyetlen olyan együttest találunk az első osztályban, amely a hagyományosnak számító 4-4-2-t alkalmazza majd. A Giuseppe Sannino vezette Chievóról van szó, amely az előttünk álló idényben végre városi derbin csatázhat az újonc Hellas Veronával. De miért olyan népszerű a Juventus által már az előző szezonban is alkalmazott 3-5-2-es hadrend?

 „Ez egy olyan felállás, amely menet közben is könnyen variálható. Nem könnyű elsajátítani, de a Serie A-ban dolgozó edzők nagyon felkészültek” – kezdi elemzését a 2006-os világbajnok olasz válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Marcello Lippi. „Persze a Juve jó helyzetben van, hisz rendelkezik egy Pirlóval. Ő kiválóan el tudja elosztani a labdákat. Ráadásul nagy segítség, hogy mellette Vidal és Marchisio játszik. Ebben a  háromvédős felállásban nagy szerepet kapnak a szélsők. Menet közben egy középpályás feljebb tolásával könnyen át lehet állni 3-4-2-1-re, ami megint csak növeli a lehetőségek számát. 

Olaszországban talán a Del Neri vezette Chievo, majd rövid ideig a Juventus volt az, amelyik 4-4-2-ben játszott. Manapság nem diva két hasonló típusú, egyvonalban mozgó támadót tenni a csapatba. Jobb, ha valakit kissé előbbre, illetve hátrébb állítunk” – mondja Lippi.

Az feltétlenül érdekes, hogy Conte „feltűnéséig” a közelmúlt olasz bajnokai kivétel nélkül a négyvédős felállást preferálták (gondoljunk csak a Mourinho vezette Interre) és az európai élcsapatoknál is ez a megszokott. A Real Madrid, a Barcelona, és a Bayern München sem három védővel áll fel, a Serie A-ban mégis a „Juve-modell” a legnépszerűbb. 

A bajnokesélyes csapatot irányító szakemberek közül talán csak Massimiliano Allegri és Rafa Benítez megy szembe a trenddel.

A 2013-2014-es bajnokságban várhatóan a Mattoa De Sciglio-Philippe Mexés-Cristián Zapata-Ignazio Abate négyes kap szerepet a milánóiak védelmében, a Riccardo Montolivo-Nigel De Jong-Andrea Poli hármas mögött. A középpályások közül a kapuhoz közelebb Kevin-Prince Boateng játszhat, a két támadó pedig Mario Balotelli és Stephan El Shaarawy lehet. Így pedig máris megkapjuk a 4-2-3-1-es felállást. Azt a játékrendszert, amit Rafa Benítez is megálmodott. 

A Napoli új edzője egy támadót (Gonzalo Higuaínt) küld majd pályára, mögötte pedig a José Callejón-Marek Hamsík-Lorenzo Insigne trió szervezi az akciókat. 

Hogy melyik hadrend lesz eredményesebb? Hamarosan kiderül. Ami biztos, a Juventus az előző két szezonban a 3-5-2-es felállás alkalmazásával hódította el a scudettót.

forrás: hatharom.com