Recent comments

Friss Hírek

Euro 2012: Spanyolország-Olaszország előzetes


Eljött hát a nagy nap, ma este a kijevi Olimpiai stadionban összecsap az Azzurri a címvédő spanyolokkal és a nap végére kiderül ki ülhet fel Európa trónjára.



SPANYOLORSZÁG
A spanyol szövetségi kapitánynak Vicente del Bosquénak a fináléban sem kell számolnia sérültekkel vagy eltiltottakkal.
A 61 éves taktikus legnagyobb dilemmája valószínűleg az lesz, hogy csatárral, vagy anélkül álljanak ki az olaszok ellen, miután Alvaro Negredo nem tudott túl sokat hozzátenni a játékukhoz a portugálok elleni elődöntőben.
Fernando Torres látszólag kegyvesztetté vált,  Fernando Llorente pedig még egyáltalán nem kapott szerepet a kontinenstornán. Így valószínűleg az első csoportmeccsen is használt hat középpályásos felállással (4-6-0) próbálkoznak – elől a Cesc Fabregas, Andres Iniesta, David Silva hármassal.
OLASZORSZÁG
Az olasz válogatott védője Ignazio Abate, aki kisebb izomsérülés miatt kihagyta a németek elleni elődöntőt, azóta teljesen felépült és Christian Maggio is letöltötte egy meccses eltiltását.
Cesare Prandelli valószínűleg kitart a németek ellen jól bevált 4-3-1-2-es felállásnál és nem tér vissza az első meccsen használt 3-5-2-es játékrendszerhez – akkor 1-1-es döntetlent játszottak a spanyolokkal.
A nyáron a Milanba igazoló Riccardo Montolivo valószínűleg megtarthatja helyét a kezdőcsapatban a csatárok mögött, ahol korábban Thiago Motta játszott.

Spanyolország komoly feladatra vállalkozik: ők lehetnek az elsők a történelemben, akiknek sikerül egymást követő három nagy tornán diadalmaskodni (Euro 2008, VB 2010 és Euro 2012) illetve sikerül megvédenie az Európa bajnoki címet.
- A La Roja negyedik Európa bajnoki döntőjét játssza (1964, 1984, 2008 és 2012) és eddig csak egyszer nem nyerték meg a Henri Delaunay Kupát (1984).
- Vicente del Bosque csapata 19 meccs óta nem vesztett el tétmérkőzést és utolsó 9 meccsüket úgy nyerték meg az egyenes kieséses szakaszban, hogy gólt sem kaptak (VB2010, EURO2012).
- Azonban a hispánok történelmük során még egyszer sem tudták megverni az olasz válogatottat tétmérkőzésen – a 2008-as negyeddöntőben büntetőpárbajban nyertek, így azt döntetlennek számoljuk. Legutóbbi 11 egymás elleni találkozóból ötöt elvesztettek, ötön döntetlen eredmény született és csak egyet nyertek meg.
Olaszország történelme során harmadik alkalommal játszhat Európa bajnoki döntőt (1968, 2000, 2012). Azonban csak egyszer emelhették a magasba a Henri Delaunay Kupát (1968).
Az Azzurri 31. alkalommal csap össze a spanyolokkal és az egymás elleni mérleg a taljánoknak kedvez: 10 mérkőzést megnyertek, 12 döntetlennel zárult és 8-on kikaptak. A két csapat legutóbb épp az idei Európa bajnokságon játszott egymással a csoportkörben: amikor Di Natale és Fabregas góljaival 1-1-es eredmény született.
- Az olasz válogatott utolsó kilenc mérkőzéséből mindössze kettőt tudott megnyerni a rendes játékrészben, azonban tétmeccsen még egyszer sem kaptak ki, amióta Cesare Prandelli ül a kispadon.
- A németek elleni duplájával Mario Balotelli lett az első olasz játékos, aki Európa bajnokságon három gólt is szerzett. Jelenleg jó esélye van az Európa bajnoki Aranycipő megnyerésére is.
Kijev 20.45  v:Proenca   Tv: m1
Spanyolország: Casillas-Arbeloa, Pique, Ramos, Alba-Xavi, Busquets, Alonso-Silva, Fabregas, Iniesta
Olaszország: Buffon-Abate, Barzagli, Chiellini, Balzaretti-Marchisio, Pirlo, De Rossi-Montolivo-Cassano,Balotelli
NSO.hu