Recent comments

Friss Hírek

Milan: Ki is ez az El Sharaawy?


Üstökösként tűnt fel a Milanban Stephan El Shaarawy, a húsz éves játékos mindenféle túlzás nélkül a hátán cipeli a csapatot, bemutatjuk a Serie A új csillagát. 

A Milan borzalmasan kezdte a Serie A 2012-13-as szezonját, azonban a klub szurkolói bele sem mernek gondolni, hogy mi lennne, ha nem a Rossoneriben játszana az olasz futball egyik legnagyobb ígéretének tartott Stephan El Shaarawy. De mit tudunk erről a szemtelenül fiatal játékosról, akit manapság csak a Milan megmentőjének, Ibrahimovič utódjának tartanak?

El Shaarawy Savonában látta meg a napvilágot, édesanyja olasz, apja pedig egyiptomi. A játékost tulajdonképpen a Legino fedezte fel, Stephan a ligúriai kisváros csapatában kezdett futballozni, ahol hamar kiszúrták a Genoa remek képességű játékosmegfigyelői. Hamar szerződést ajánlottak a játákosnak,és 2008 december 21-én eljött a nagy nap, az első mérkőzés a Serie A-ban. El Shaarawy mindössze 16 évesen és 55 naposan debütált a felnőttek között, a szezonban viszont többet nem is lépett pályára, főleg csereként (sem) számított rá edzője.

A következő szezonban két mérkőzésen lépett pályára a genovai klub színeiben, de gólt nem sikerült szereznie, majd 2010 júniusában kölcsönadták a másodosztályban szereplő Padovának. El Shaarawy gyorsan a csapat kulcsjátékosa lett, 29 mérkőzésen szerzett kilenc góljának köszönhetően a Padova bejutott a Serie B spareggioba, azaz rájátszásba, ahol azonban a klub elvérzett a Novara elleni párharcban. Stephan azonban nem állt meg ezen a szinten, június 25-én a Milan lecsapott a csatárra, megvásárolták a Genoától, és szeptember 18-án a nápolyi San Paolo közömbös szurkolói láthatták először vörös-feketében pályára lépni a támadót. A mérkőzést a vendégek 3-1-re elvesztették, három nappal később El Shaarawy megszerezte első gólját a Milanban, mégpedig az Udinese elleni, 1-1-re végződött találkozón.

A történet egyelőre nem úgy folytatódott, ahogy azt Stephan barátunk elképzelte, az első fél évben mindössze hét mérkőzésen kapott játéklehetőséget (175 perc játékidővel), és a média már arról cikkezett, hogy a Milan hamarosan kölcsönadja a még mindig csak 19 éves tehetséget. Azonban Adriano Galliani, a Milan alelnöke, és Massimiliano Allegri úgy döntött, a játékos nem megy sehova, és 2012 februárjában beindult a nagyüzem: gól a Juventusnak a Coppa Italia elődöntőjében, három nappal később győztes gól az Udinese ellen - úgy látszik, ezek a három nappal későbbi mérkőzések bejönnek neki a Friuli-partiak ellen- és a klub máris egy szerződést tett El Shaarawy elé, melyben az állt, hogy szívesen látnák a csapatban  továbbra is a csatárt, úgy 2017-ig egészen pontosan.

A Milan alulmaradt a bajnokságban a Juventussal szemben, a nyáron eladták El Shaarawy mellől a háromnegyed csapatot, és ezt remekül használta ki a támadó, 13 forduló alatt tíz gólt szerzett, ezzel jelenleg vezeti az olasz góllövőlistát, legutóbb a Napoli ellen duplázni tudott, így valamivel több mint egy  év után a San Paolo közönsége már nem közömbösen bámulta, amint egy nevesincs csatár pályára lép a Rossonero színeiben.

Ami a válogatott szereplését illeti, az olasz U17-es csapattal részt vett a 2009-es Európa-bajnokságon, és a világbajnokságon is, a 17 évesek válogatottjában 15 mérkőzésen lépett pályára, ezeken két gólt szerzett. 2010-ben az U19-ben szerepelt, majd 2011 november 15-én debütált az U21-es válogatottban is, éppen Magyarország ellen mutatkozhatott be, a 2-0-ra megnyert mérkőzésen El Shaarawy csereként lépett pályára. 2012 augusztus 15, azaz ismét egy fontos dátum a játékos életében, az angolok elleni barátságos mérkőzésen húzhatta magára először a Squadra Azzurra mezét, három hónappal később pedig a franciák ellen szerezte meg az első gólját a válogatott színeiben.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, rögtön kérők hada lepte el a Milan háza táját, a csatárt máris vinné a Manchester City, az Arsenal, és mily meglepő, a francia PSG is. Gallianiék egyelőre mindenkinek szívélyesen megmutatták a Malpensa reptér felé vezető utat, és ha van egy csepp eszük, nem engedik el a támadót, ha már egyszer kiszúrták egy Padova-meccsen.


sport365.hu