Recent comments

Friss Hírek

Euro 2012: Prandelli mit csináltál? - lapszemle



A vasárnap esti kijevi fináléban az olasz válogatott 4-0-s vereséget szenvedett a címvédő Spanyolországtól, de az olasz sajtó szerint így sem kell lehajtott fejjel hazautazniuk Buffonéknak.

Beszédes címmel jelent meg az elveszített Eb-döntő után a Tuttosport hétfői száma.
A torinói sportnapilap az „Italia non piangere” vagyis „Olaszország ne sírj” címet választotta első oldalára. A torna előtt senki nem várta fináléba Prandelli csapatát, és az újság megállapítása szerint Spanyolország 4-0-ás győzelme ellenére sem kell lehajtott fejjel hazautaznia a válogatottnak. Persze soha nem jó elbukni egy döntőt, pláne nem négy góllal, de ha visszaemlékszünk az Eb előtti időszakra, sokan talán egy negyeddöntős szereplést is bravúrként értékeltek volna.
Volt egy sportújság, amely a többinél egy kicsit keményebben fogalmazott. A Corriere dello Sportpéldául a „Prandelli mit csináltál?”címmel jelent meg. A római kiadású lap a elsősorban a fáradtságban látta a sima vereség okát, ezt a lefújás után maga a szövetségi kapitányt is megerősítette. „Egy ilyen erőnlétileg kiváló csapat ellen mit a spanyol, hibátlan játékra lett volna szükségünk. Valóban frissebbnek tűnt az ellenfél, mi nem tudtuk teljesen kipihenni magunkat az utolsó meccsre”- mondta egyből a lefújás után Cesare Prandelli. A kapitány természetesen gratulált játékosainak a döntőbe jutáshoz, és elmondta, nem tervezi elhagyni a válogatottat.
Gigi Buffon értékelése: „A ma esti mérkőzésnek nem lehetett más végeredménye. A spanyolok jobbak voltak, ilyen játékkal nem nyerhettük meg a döntőt. Ugyanakkor büszkék lehetünk a teljesítményünkre, és remélem az olasz emberek is büszkék ránk”- nyilatkozta a Rai Sport televíziós csatornának a Juventus kapusa.
„Így nagyon fáj” írta hétfői címlapján a La Gazzetta dello Sport. A legnagyobb példányszámú olasz sportnapilap alcímében foglalta össze a döntő legfontosabb történéseit. „A meccs már az első félidőben eldőlt, a 61. perctől tízen maradtunk.  Spanyolország jobb volt, és megcsinálta a történelmi triplát”.
Az Il Giornale című újság a „Köszönünk mindent” címmel jelent meg, a La Repubblica mai első oldalán pedig a „Nagy csalódás” felirat volt olvasható.
A spanyolok elleni finálé legjobbja-legalábbis a Gazzetta értékelése szerint- Andrea Pirlo volt 6-os osztályzattal, de a rózsaszín újság Buffont, Balotellit és Balzarettit is a jobbak közé sorolta. A meghatározó játékosok közül, viszont Cassano, Montolivo és Marchisio is csak ötöst kapott.
Olaszország 2000 után játszatott ismét Eb-döntőt, a franciáktól elszenvedett hosszabbításos vereséghez hasonlóan, a mostani 0-4 is igazán emlékezetes marad a szurkolók számára. Egy olasz szempontból remek torna zárult, kicsit csúnyán. Az összkép mégis pozitív. Olaszország ne sírj!

hatharom.hu