Recent comments

Friss Hírek

Olaszország-Izrael: Csak óvatosan!

Giampiero Ventura hétfőn első hivatalos meccsén bizonyíthat az Azzurri padján a franciák elleni barátságos után – Izrael Haifán fogadja Olaszországot, és hiába nem tűnik fenyegetőnek a világranglista 76. helyezettje, Ventura azért már elég idős ahhoz, hogy tudja: jó lesz vigyázni.



Az Azzurri először az 1962-es Vb selejtezőin találkozott Izraellel, akik akkoriban elég ismeretlenek voltak, bár 4 évvel korábban már nagyon közel kerültek a kvalifikációhoz.

Izrael az ázsiai selejtező-szekcióhoz csatlakozott az 1958-as Vb előtt, és nyert, ami normális esetben azt jelentette volna, hogy ott lesznek a világversenyen, azonban a feszült politikai helyzet miatt nem volt ilyen egyszerű a dolog.

Sok muszlim ország nem ismerte el Izrael államát a Palesztínával való konfliktus miatt, és ezért egyszerűen vbojkottálta az ellenük kiírt mérkőzéseket. A FIFA abba a lehetetlen helyzetbe került, hogy ott volt egy csapat, amely lejátszott meccs nélkül kvalifikálta magát a Világbajnokságra – Törökország, Egyiptom, Indonézia és Szudán sem állt ki velük. Kompromisszumos megoldásként egy UEFA-tagot kaptak a selejtezőben, Wales pedig 4-0-val rendezte le a dolgot összesítésben.

Ezért is volt nehéz előre megmondani, mire lehet számítani, amikor Giovanni Ferrari srácai 1961 október 15-én Tel Avivba utaztak. Az Azzurri erős csapattal vonult ki a gyepre: Omar Sivori, Juse Altafini és Mario Corso egyaránt játszott, ahogy Cesare Maldini és Giovanni Trapattoni is.

A vendégek hamar bajba kerültek, és felmerült a lehetősége a történelmi  bukásnak, amikor Nahum Stelmach fejesével túljárt Lorenzo Buffon eszén, majd Izrael Roby Young ballábas rakétájával kettőre növelte az előnyt. Olaszország 2-0-ás hátrányban vonult az öltözőbe a félidőben, egy igen csak megalázó vereség volt készülőben. A fiúk azonban megrázták magukat, Francisco Lojacono büntetőből szépített, majd Altafini és Corso góljainak köszönhetően behúzta a meccset az olasz csapat.

Miután megtanulták a leckét, az olaszok a visszavágón már nem bízták a véletlenre. Sivori már 13 perc után betalált; a Juventus-játékos aztán lőtt még 3-at, a végeredmény pedig egy elsöprő 6-0 lett. Az Azzurri kijutott a chilei vébére, de a csoportból már nem jutott tovább, miután a házigazda és Nyugat-Németország mögött a harmadik helyen zárt.

A két ország harmadik és egyben legutóbbi találkozása után Izrael csapata, először története során, kijutott a Világbajnokságra. A két csapatot a svédekkel és az uruguayiakkal sorsolták egy csoportba az7 1970-es tornára.

Miután megverték Svédországot a nyitómeccsen, az Azzurri ikszelt az uruguayi csapattal, ezután pedig már csak egy pont kellett Ferruccio Valcareggi fiainak a továbbjutáshoz.

Olaszország azt hihette, megtört a jég az első félidőben, de Angelo Domenghini fejesét les miatt érvénytelenítették. Gigi Riva majdnem tökéletesen ugyanolyan próbálkozását szintén nem adták meg, és hiába vette körül annyi örjöngő olasz de Moraes játékzetőt, miután konzultált a vonalbíróval, ragaszkodott a döntéséhez.

A frusztráció ellenére a 0-0-ás eredmény elég volt ahhoz, hogy az olaszok megnyerjék a csoportot, Izrael pedig utolsó lett. Olaszország egyébként a döntőben 4-1-es vereséget szenvedett Pele Brazíliájától.

Míg az Azzurri azóta már kétszer is megnyerte a Világbajnokságot, Izrael egyetlen alkalommal sem tudott egy főbb tornára sem bekerülni. Azonban az 1961-es találkozó szellemei miatt ezt a haifai túrát nem szabad félvállról venne Venturáéknak.

Egyik alapemberére biztosan nem számíthat a rutinos tréner: Daniele De Rossi a franciák ellen sérült meg, és ma este sem léphet pályára.

De Rossi a franciák ellen sántikálva hagyta el a pályát, a találkozó után pedig végül vissza is utazott Rómába, ahol klubja elvégezte rajta a komolyabb vizsgálatokat. Ezek eredményeként ma kiadtak egy közleményt, mely szerint a játékos jobb combjának belsején egy ütközés következtében hematóma, vagyis vérömleny keletkezett.

De Rossit a következő napokban folyamatosan vizsgálják majd, de egyelőre kérdéses, mennyit kell majd kihagynia a Farkasok középpályásának.

De Rossin kívül Belotti sem bevethető ma este, nem is beszélve a tavasszal megsérült Claudio Marchisioról.

Távollétükben Ventura az alábbi kezdőnek szavazhat bizalmat Izraelben:

OLASZORSZÁG (3-5-2): Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Candreva, Parolo, Verratti, Bonaventura, Antonelli – Eder, Pellé.

tv: Sport 1  20.45

forrás: azzurri.co.hu