Recent comments

Friss Hírek

A 2. forduló krónikája

Bár az élvonalbeli bajnokságok szüneteltek az elmúlt hétvégén, a Serie B rendíthetetlen gladiátorai szombaton és vasárnap ismét öldöklő csatákat vívtak egymással. 



A 2016-2017-es szezon második fordulójában ráadásul a meglepetések sem maradtak el: a Serie A-s kiesők közül senki nem tudott nyerni, ellenben a négyből három újonc is begyűjtötte a három pontot.

A forduló nyitómérkőzésén kisebb meglepetésre a Brescia magabiztos, 2-0-s győzelmet aratott a tavasszal még élvonalbeli Frosinone ellen hazai környezetben. Bár a vendégek aktívan kezdték a mérkőzést, az oroszlánok rögtön az első tíz perc végén vezetéshez jutottak a fiatal karmester, Leonardo Morosini közeli találatával, aki Bonazzoli elfutását követően Caracciolo lekészítéséből volt eredményes. A találat kellőképpen megzavarta a kanárikat, és a házigazdák egyre biztosabban tartották kézben a mérkőzést, mígnem a második félidő derekánál egy ellentámadás végén újabb gólt szereztek: Bisoli hosszú indítása után a veterán közönség kedvenc, Andrea Caracciolo lőtt a hálóba. A Frosinone ezen az estén nagyon keveset mutatott az előrejátékban, amikor pedig helyzetbe kerültek, Minelli kapus valamennyi esetben túljárt az eszükön. Cristian Brocchi tehát első hazai fellépésén győzelemmel debütált a Brescia közönsége előtt.

Villámrajtot vett a másodosztályba frissen visszajutó Cittadella csapata, amely a Bari idegenbeli legyőzése után a második meccsét is megnyerte 2-0 arányban a Ternana ellen. A venetói gárda évadbeli első hazai összecsapásán jobban tudott dominálni, , és Gianluca Litteri már az első tíz perc végén előnyhöz juttatta az övéit, mivel éles szögből nagyszerűen kilőtte a hosszú felsőt. Ezt követően a második félidő elején egy szögletet követő fejes góllal Alessandro Salvi minden érdemi kérdést eldöntött. 

A Cittadella nem kis meglepetésre első csapatként, két győzelemmel kezdte az új szezont, ellenben a Ternana elbukta évadbeli első megmérettetését.

Drámai végjátékban gyűjtötte be a három pontot a Bari a Perugia otthonában elért 1-0-s siker jóvoltából. A mérkőzés jó darabig békésen csordogált, aztán a végjátékhoz közeledve már mindkét csapat előtt adódtak ajtó-ablak lehetőségek, de sokáig csak kihagyott helyzeteket láthattunk és szinte már elkönyveltük a gól nélküli döntetlent. Végül a hosszabbítás perceiben a csereként beállt fiatal Castrovilli lövését a griffek kapitánya, Del Prete kézzel ütötte a kapu fölé, melyért a játékvezető természetesen kiállítást és büntetőt ítélt. A tizenegyest Riccardo Maniero magabiztosan gólra váltotta a 95. percben, így az első két forduló mindkét fellépésén bevágott egyet-egyet. A végjátékban kitört dulakodások során még a vendégektől is kiállították De Lucát, ennek ellenére a kakasok megőrizték minimális előnyüket a lefújásig, így ők szerezték meg idei első sikerüket.

A vasárnapi játéknap első mérkőzésén a Virtus Entella 2-0-ra diadalmaskodott az Avellino ellen odahaza. A küzdelmes első játékrész végéhez közeledve szerezték meg az előnyt a házigazdák, amikor Tremolada jól beívelt szabadrúgását követően az őrzőitől megszabaduló Gaetano Masucci fejelt előre vetődve Frattali kapujába. A szünet után sem igazán tudott újítani az Avellino, és a második felvonás derekánál Pellizzer harcolt ki büntetőt, melyet Francesco Caputo váltott találatra biztos lábbal. A végjátékban a farkasok becsülettel próbálkoztak, de nagyon kevés valamirevaló gólszerzési lehetőséget tudtak kidolgozni, így a liguriaiak szerezték meg idénybeli első győzelmüket.

A hétvége legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzésén az élvonalból frissen kieső Hellas Verona 1-1-es döntetlent játszott a Salernitana vendégeként. A vendéglátók megilletődötten kezdték a mérkőzést, a Hellas pedig minezt könyörtelenül kihasználta, a hatodik percben Luppi bal oldali bejátszása után a sérült Pazzinit helyettesítő Simone Ganz fordulásból lőtt a hálóba. Lassan éledeztek a salernóiak, de sokáig a sárga-kékek uralták a meccset. Aztán a 61. percben némileg váratlanul kiegyenlítettek a gránátok Vitale tökéletes bejátszását Massimo Coda lendületből fejelte a Nicolas kapujába. A záró félórában mindkét csapat megnyerhette volna a mérkőzést, végül pontosztozkodás történt a felek közt, így két kör után a Hellas négy, a Salernitana két egységgel rendelkezik.

Egy másik tavalyi Serie A-s csapat, a Carpi ugyancsak nem bírt egy jóval szerényebb képességű déli ellenféllel, s ugyancsak 1-1-re végzett a Benevento ellen. Ugyan a romagnaiak mindvégig fölényben játszottak, a boszorkányok abszolút nem játszottak alárendelt szerepet, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a 70. percben előnyt is tudtak szerezni: Ciciretti átadása után a Bolognától kölcsönzött Filippo Falco ballal gyönyörűen pókhálózta ki a hosszú felsőt. A Serie B bombameglepetése azonban elmaradt, mert az utolsó tíz percen belül a Carpi potenciális gólfelelőse, Andrea Catellani bevágta első találatát új klubja színeiben, mellyel pontot mentett számára. A hajrában hazaiak soraiból Lorenzo Lollo jutott a kiállítás sorsára második sárga lapját követően.

A Serie B-be 23 év szünet után visszatérő SPAL csapata megszerezte idei első győzelmét a Vicenza 3-0-s legázolásával. A ferraraiak boldogulását kétségkívül segítette, hogy korán emberelőnybe kerültek Benussi kapus ötödik percbeli kiállításával. Újabb öt minutum elteltével pedig máris megszerezték a vezetést, Antenucci lekészítéséből Mariano Arini közelről volt eredményes immár a cserekapus Vigoritóval szemben. Sőt, a félidő derekánál Michele Cremonesi szögletet követő védhetetlen bólintásával tovább növelte előnyét a kék-fehér alakulat. Az előny és létszámfölény magabiztossá tette a hazaiakat, akik a második játékrész alatt is könnyen őrizték a különbséget, végül a hosszabbítás pillanataiban Gianmarco Zigoni egy látványos elfutás végén állította be a végeredményt. A két meccset lejátszó csapatok közül a Vicenza az egyetlen, amely mindkét fellépését elvesztette, ráadásul Franco Lerda fiai 180 perc alatt még gólt sem szereztek.

És hogy teljes legyen az újoncok dominanciája, az idénybeli első mérkőzését játszó Pisa 1-0-ra legyőzte a tavalyi Serie B playoff-résztvevő Novara együttesét. A héten Gennaro Gattuso újra elfoglalta az őt illető pisai kispadot a helyi közönség és a játékosok legnagyobb örömére, és ez az eufórikus állapot a kezdésnél is jellemezte a nerrazzurrikat. A hazaiak az első tíz perc végén máris eredményesek voltak, amikor egy jobb oldali bejátszást követően Eusepi tovább csúsztatott labdáját az előre húzódó veterán hátvéd Andrea Lisuzzo bólintotta a kapuba. A toszkánok a későbbiekben kevesebb gólveszéllyel játszottak, de nagyszerűen tartották az eredményt egészen a lefújásig, az északiak hiába voltak egyértelmű fölényben, képtelenek voltak az egyenlítésre, pedig a 61. perctől Adorján Krisztiánt is pályára küldték ennek érdekében.

A Trapani és a Pro Vercelli szintén 1-1-es döntetlent játszott egymással. A piemontiak már az első tíz perc végén lépéselőnybe kerültek, Germano átadásából a fiatal albán támadó Armando Vajushi juttatta vezetéshez az övéit. Szép lassan a gránátok átvették a játék iránytását, és végül Igor Coronado szemfüles találatával a második játékrész elején egyenlíteniük is sikerült. A brazil karmester a Provedel által középre, éppen elé kiöklözött labdát a büntetőterület előteréből kapásból emelte át látványosan a kivetődő kapus felett. A nagy igyekezet ellenére azonban a Trapani képtelen volt bevinni a győztes találatot, így mindkét fél mindkét idei második mérkőzésén is remizett, és két-két ponttal rendelkezik a második fordulót követően.

Szintúgy eldöntetlen eredmény született a Latina-Spezia összecsapáson, a két csapat találkozóján nem esett találat. Az esélyesebbnek tartott Spezia nem tudott dominálni a lazióiak felett, így második mérkőzésén sem tudta begyűjteni a három pontot, míg a Latina az első játékhét sima vereségét ezúttal legalább egy halvány pont megszerzésével javítani tudta, de összességében alighanem egyik csapat sem igazán lehet elégedett ezzel az eredménnyel.

Az Ascoli-Cesena mérkőzést későbbi időpontra halasztották az Ascoli Piceno környékét is érintő földrengések miatt.

forrás: Serie b magyar oldal