Recent comments

Friss Hírek

Fiorentina-Roma előzetes

Egészen kiváló programot ígér az olasz foci szerelmeseinek a Serie A 4. fordulójának vasárnapi játéknapja. 4 különböző időpontban összesen 7 mérkőzést rendeznek a félsziget elsőosztályában, este pedig két kivételes rangadó szórakoztat majd minket.


A hagyományos nagycsapatok közül a Milan még pénteken, a Napoli és a Lazio pedig szombaton lépett pályára, de hátravan még a Roma, a Fiorentina, az Inter és a Juventus soros bajnokija is. Miután utóbbi páros kora este a 235. Derby d’Italián szórakoztatja majd a népet, a hagyományos esti műsorsáv egy újabb rangadóval kedveskedik nekünk.
A Fiorentina és a Roma meccsét talán nem tartottuk volna minden szezonban igazi rangadónak – emlékszünk például a 2011/2012-es idényre, ahol a Roma a 7., a Fiorentina a 13. helyen zárt? -, de az elmúlt években mindkét együttes komoly erőnek számít az olasz futballban. A Violák három negyedik hely után tavaly 5.-ként futottak be, a Roma pedig két ezüst után egy bronzot is a vitrinbe tett májusban.
Hasonlóra számíthatunk idén is: a Romát a dobogó valamely fokára várja a közvélemény, a Fiorentina pedig általános vélekedés szerint bár harcban lehet a dobogóért, a legvalószínűbb, hogy a 4.-6. helyek valamelyikén futnak be Borja Valeróék.
Apropó, Borja Valero. A Fiorentinát 4 éve erősítő spanyol karmester a Roma egyik fő célpontja volt idén nyáron Miralem Pjanic távozása után, egészen augusztus végéig üldözték a kopasz irányítót. Valero azonban mégsem költözött a fővárosba (mégsem vezet minden út Rómába?), egyes hírek szerint ennek legfőbb oka a Farkasok BL-kudarca a Porto ellen – valóban sokat bukott azzal a 0-3-mal a Roma…
Valero így maradt Firenzében, ahol felemás szezonkezdetet tudhat maga mögött a csapattal. A lila mezesek egy 2-1-es torinói vereséggel kezdtek, és bár Kalinic fejesével rövid időre egyenlíteni tudtak, a címvédő végig dominálta a meccset, de ez a vereség mindenképpen a “belefér” kategóriába esik. A következő körben aztán sikerült javítani, és a frissen megszerzett Carlos Sanchez góljával legyűrni a Chievót, hogy aztán a harmadik körben a genovai esőben félbeszakadjon a csapat bajnokija a Genoa ellen 0-0-s állásnál – a találkozót a későbbiekben pótolják majd.
A Fiorentina mindenesetre jobban teljesít eddig a pályán, mint tette azt nyáron a piacon: a klub alig igazolt játékost a mercato során, szinte csak rutintalan, tehetséges fiatalok érkeztek, és bár a tavalyi csapat nagy része is egyben maradt, Paulo Sousa nem lehet igazán elégedett.
Carlos Sanchez ugyanakkor eddig kellemes meglepetést nyújt energikus és intelligens játékával, és bár tavaly nehéz időket élt át a Premier League-ből kieső Aston Villával, idén kulcsembere lehet a Violáknak. Ma este pedig kulcsembere lehet a meccsnek: a Sanchez-Badelj páros összecsapása a Strootman-Nainggolan kettőssel döntő jelentőségű lehet a végeredmény szempontjából.
Támadásban ezúttal is a Valero-Ilicic-Kalinic trió lehet kulcsszereplő – ők hárman tavaly minden sorozatot figyelembe véve összesen 35 gólt szereztek és 19 gólpasszt osztottak ki. Idén viszont Kalinic közülük az egyetlen, aki gólt tudott szerezni, ő a Juve hálóját vette be.
A vendégek oldalán Luciano Spallettinek a mai meccs lehetőséget kínál arra, hogy stabilizálja csapata védelmét a múlt heti, Sampdoria elleni 3-2 után. A Farkasok idén csupán egyszer, az Udinese elleni nyitányon nem kaptak gólt, miközben a Porto 3, a Cagliari és a Sampdoria 2-2 találattal terhelte meg a hálójukat.
Ha még távolabbra tekintünk, a Plzen elleni, csütörtöki 1-1 azt jelenti, hogy utolsó 20 tétmeccséből mindössze 4-et hozott le kapott gól nélkül a Giallorossi. A csapat védelme továbbra is formálódóban van, de ezen nem is kell csodálkozni: a sérült Rüdigeren, a fiatal Emersonon és a Florenzi-Manolas kettősön kívül a csapat jelenlegi védői közül tavaly még mindenki másik csapatnál játszott… Éppen ezért ma is különösen fontos szerepe lehet Bruno Peresnek, akit bár szintén újonnan igazolt a csapat, a Torinotól érkező brazil szélvész eddig energikus és meggyőző teljesítményt nyújtott új csapatában. Kostas Manolas pedig a védelem közepén bizonyíthatja, hogy nem zavarták meg a gondolatait a távozásáról nyáron felröppent pletykák.
Pozitívum ugyanakkor Spallettiéknek Kevin Strootman visszatérése. A holland középső középpályás hosszú sérülése után nem vesztegette az időt, 11 perc kivételével az összes bajnokit végigjátszotta, 88%-os passzpontossága pedig azt jelzi: jó úton halad igazi formája megtalálása felé. Erre utal az is, hogy többször ért labdához a szezonban, mint bármelyik más római játékos, valamint hogy eddigi egyetlen kapura lövéséből rögtön gólt szerzett.
A Roma 2015-ben zsinórban 4 meccsen maradt nyeretlen a Viola ellen (ez többek között Európa-liga-kiesést ért), de a magunk mögött hagyott szezonban megszakította ezt a szériát, és oda-vissza elverte Sousáékat. A két meccsen szerzett 6 gólból 4-et Mohammed Salah vállalt magára, aki minden bizonnyal ma is ott lesz a pályán korábbi csapata ellen. A Fiorentina viszont 6 meccses hazai győzelmi szériáját szakítaná meg a fővárosiakkal szemben.
Érdekesség: a két csapat utolsó 28 meccsén egyszer sem született 0-0-s végeredmény, ez idő alatt 2,8-as gólátlagot produkáltak egymás ellen a csapatok.
Várható kezdők:
FIORENTINA (3-4-2-2): Tatarusanu – Tomovic, Rodriguez, Astori – Tello, Vecino, Badelj, Milic – Ilicic, Valero – Kalinic.
ROMA (4-3-3): Szczesny – Florenzi, Manolas, Fazio, Peres – Strootman, De Rossi, Nainggolan – Salah, Dzeko, Perotti.
A Fiorentina-Roma találkozót 20:45-től a Digi Sport 1 élőben közvetíti majd.

forrás: azzurri.co.hu