Recent comments

Friss Hírek

Jön a 235. Derby d’Italia


Olaszország derbije – nehéz lenne ennél hangzatosabb nevet találni egy rangadónak. 



A Juventus és az Inter összecsapásait 1967-ben egy olasz sportújságíró, Gianni Brera kezdte el így nevezni, a név pedig rajtaragadt az összecsapáson. 

Ugyan mai napig sokan vitatják, miért nem a két legeredményesebb olasz klub, a Juventus és a Milan találkozóit illetik ezzel a névvel, a választ sokáig elintézték azzal, hogy ez az a két csapat, amely soha nem esett még ki a Serie A-ból – jelen állás szerint egyikük már esett ki, de nem járt még a Serie B-ben, a másik pedig bár még soha nem esett ki, de megjárta már a második vonalat is.

Az Inter és a Juventus az idők során összesen 234 meccset vívott egymással, ha valamennyi összecsapásukat beleszámoljuk. Ami a bajnokságot illeti, a Serie A-ban a mai lesz a két csapat 167. összecsapása, a világon kevés rangadó büszkélkedhet ekkora múlttal. A 166 eddigi összecsapás Juventus fölényt mutat: a Zebrák 79 alkalommal hagyták el győztesen, és csupán 45 alkalommal vesztesen a pályát a 42 döntetlen mellett, 240 gólt rúgtak és 195-öt kaptak.

A mai összecsapásra mindkét gárda egy kiábrándító európai kupameccs után érkezik meg, még ha nem is hasonlíthatjuk össze a két eredményt. A Juve az Európa-liga címvédője, a mindig nehéz ellenfélnek számító Sevilla ellen ért el 0-0-t odahaza, az Inter pedig az izraeli Hapoel Beer Sheva ellen szaladt bele egy 2-0-s zakóba a Meazzában – ugyanez az izraeli csapat nemrég 5-2-re kapott ki a Celtictől, amely aztán hét közben 7-0-s verést kapott…

A bajnokságban idén a Juventus hibátlanul menetel, három forduló után már csak ők nem veszítettek pontot (valamint az egyel kevesebb meccset játszó Genoa), az Inter viszont bajban van: a Nerazzurri három meccsén csupán 4 pontot szerzett, Icardin kívül más még nem talált a hálóba, és mindössze egyetlen percig volt előnyben az idén Milánó egyik büszkesége. Ráadásul a Juve három veszélyes ellenfelet győzött le a Fiorentina, a Lazio és a Sassuolo személyében, az Inter viszont a Chievo, a Palermo és a Pescara ellen lépett eddig pályára.

Az eredményeket elnézve sokan máris Frank de Boer esetleges menesztéséről kezdtek suttogni, de az első hírekkel ellentétben, amelyek hétvégi ultimátumról szóltak, most már úgy tűnik, további 5 meccset még biztosan kap a bizonyításra a holland.

A két csapat tavalyi és idei szezonkezdete között nem is lehetne erőteljesebb a különbség. Az Inter tavaly kiválóan kezdett, három forduló után 9 ponttal állt, és a védelme kifejezetten stabil volt – most viszont a játékuk esetlegesnek tűnik, a védelem két szélén D’Ambrosio és Nagatomo finoman szólva sem csillognak, de a Miranda-Murillo páros sem éri el egyelőre tavalyi formáját.

A Juventus ezzel szemben tavaly borzasztóan gyengén indította a szezont, első két meccsét elveszítette, a harmadik körben pedig ikszelt a címvédő. Idén ilyen gondjaik nincsenek, egyelőre magabiztosan menetelnek az új idényben.

A hírek szerint egyébként az Inter játékosaira személyes elbeszélgetés vár a vezetőedzővel, miközben de Boer egyre biztosabb benne, hogy a 4-2-3-1-es felállást kell favorizálnia az idén rövid időre már kipróbált 3-5-2 és 4-3-3 helyett.

Mindent összevetve nehéz elképzelni, hogy az Inter ma pozitív eredményt érne el, dacára a Juve középpályás nehézségeinek és Higuain néha kissé döcögősnek tűnő beilleszkedésének (azért 3 gólt máris szerzett az argentin). A Nerazzurri amerikai túrája úgy tűnik, több játékost is túlzottan lefárasztott (Ivan Perisic mai játéka veszélyben van izomsérülése miatt), míg mások, mint Gary Medel vagy Geoffrey Kondogbia elérték a határaikat.

A tavalyi szezonban négyszer is találkozott egymással a két csapat. Ősszel a mai meccs helyszínén 0-0-s döntetlen született, a tavaszi visszavágót pedig 2-0-ra nyerte otthon a Juve. Eközben a kupa elődöntőjében is vívtak egy elképesztő párharcot: a Juve 3-0-ra simázta le a hazai odavágót, és bár senki nem számított rá, a visszavágót ugyanilyen arányban nyerte meg az Inter – a büntetők végül a Juventusnak kedveztek. 

Talán éppen ennek a meccsnek az emlékébe kell ma kapaszkodnia a hazaiaknak, akik 2012 novembere óta nem győzték le bajnoki meccsen a nagy riválist.

Várható kezdők:
INTER (4-2-3-1): Handanovic – Santon, Miranda, Murillo, Nagatomo – Medel, Joao Mario – Candreva, Banega, Perisic – Icardi.

JUVENTUS (3-5-2): Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Lichtsteiner, Khedira, Lemina, Pjanic, Alex Sandro – Dybala, Higuaín.


A találkozót a Digi Sport 1 élőben közvetíti majd 18:00-tól.

forrás: azzurri.co.hu