Recent comments

Friss Hírek

Az 5. forduló krónikája

A Serie B hétközi fordulójában is megőrizte százszázalékos mérlegét a listavezető Cittadella, így az újonc együttes változatlanul öt pont előnnyel vezeti a bajnokságot.



Az ötödik meccsén az ötödik győzelmét aratta a Cittadella csapata, miután a sereghajtó pozícióba visszacsúszó Avellino vendégeként diadalmaskodott 1-0 arányban. A farkasok mindkét félidőben sokkal többet próbálkoztak, a nyeretlenség tudata azonban görcsös akarást eredményezett, Castaldóék valamennyi lehetősége kimaradt, a veterán támadó ráadásul megsérült a mérkőzés alatt. A második játékrész derekánál a csereként beálló Ardemagni még a Paolucci kezezése miatt megítélt büntetőt is csúnyán a kapu mellé helyezte. A csattanó pedig a végén jött, a 78. percben egy ellentámadást góllal fejeztek be a vendégek, egy szerencsétlen felszabadítást Andrea Arrighini akrobatikus mozdulattal vágott be a tizenhatos vonaláról, megszerezve az újabb három pontot csapat javára. A Cittadella 15 ponttal továbbra is masszívan vezeti a bajnokságot, ellenben az Avellino két döntetlennel a Serie B legutolsó helyére esett vissza.

A Hellas Verona egy 3-1-es idegenbeli sikerrel zárta a fordulót a SPAL ellen, ezzel Fabio Pecchia együttese immár egyedüliként foglalja el a második helyet. A gialloblu hat perccel a kezdő sípszót követően máris megkezdte a gólgyártást, a sérülésből visszatérő Pazzini önzetlen passzából Mattia Valoti tüzelt Meret kapujába. A félidő hajrájában újabb gólt szerzett a Hellas, a forgatókönyv éppen felcserélődött, ezúttal Valoti előkészítéséből Giampaolo Pazzini szerzett gyönyörű gólt a kapust elegáns mozdulattal átemelve. A fordulást követően a biancoazzurrik mindent egy lapra feltéve kezdtek rohamokba, és negyedóra elteltével Luca Mori messziről remekül kilőtte a hosszú sarkot. Egy gólra felzárkóztak a hazaiak, de kevesebb mint tíz perc alatt a veronaiak visszaállították a megnyugtató különbséget, Mattia Valoti egy távoli pattogós lövéssel duplázni tudott. A Hellas egymást követő második sikerének köszönhetően 10 ponttal a második a Serie B-ben, a SPAL újabb vereségével a biztató rajt után a 15. helyre csúszott hátra.

A Benevento nem bírt a forduló előtti sereghajtó Pro Vercellivel, a két együttes 1-1-es döntetlenre végzett egymással. Ugyan a hazaiak többször veszélyeztettek, a 34. percben az idényben immár harmadszor eredményes Andrea La Mantia egy általa kiharcolt büntető értékesítésével megszerezte a vezetést a piemontiak javára. A második játékrész során a boszorkányok valósággal kapujukhoz szegezték a vendégeket, ennek eredményeként a 65. minutumban Daniele Buzzegoli hatalmas bombájával ki is tudtak egyenlíteni. A hajrában többször akár a győzelmet is megszerezhették volna, mert számtalan lehetőségük volt Puscaséknak a második találat begyötrésére, azonban maradt az 1-1 egészen a lefújásig. A Serie B-s újonc campaniaiak a második helyet a harmadikra cserélték, míg a Vercelli a pontszerzés ellenére maradt a kieső zónában.

A negyedik helyre felkapaszkodó Virtus Entella 2-1-re győzte le hazai környezetben a Perugia alakulatát. A liguriaiak szerezték a forduló leggyorsabb gólját, miután Moscati szöglete után az előrehúzódó hátvéd Luca Ceccarelli fejelt védhetetlenül a hálóba. A játékrész finiséhez közeledve a griffek ugyancsak egy fejesgóllal voltak eredményesek, Ricci felívelése után Francesco Nicastro látványos mozdulattal bólintott Iacobucci kapujába. A térfélcserét követően ismét a Virtus igyekezett eldönteni a maga javára a mérkőzést, Tremolada és Beretta beállításával egyre jobban megélénkült a támadójátékuk, végül a záró húsz percen belül éppen utóbbi ugratta ki nagyszerű ütemben Francesco Caputót, a Bari korábbi támadója pedig egy ziccergóllal immár harmadik találatát lőtte az idényben. Az Entella az első fordulós vereség óta nem talált legyőzére és nyolc ponttal a negyedik helyen tanyázik, míg a továbbra is nyeretlen umbriaiak három döntetlen jóvoltából csak az osztályozós zónában vegetálnak.

A Novara és a Latina egy látványos mérkőzés végén 2-2-vel zárta az egymás elleni összecsapását, minden a négy találat már az első 45 perc alatt megszületett. A vendéglátók az első negyedóra végén a rutinos Nicolas Viola távoli lövésével kerültek lépéselőnybe, melyre a lazióiak azonban gyorsan válaszolni tudtak Riccardo Brosco laposan ellőtt szabadrúgásából. Félóra elteltével azonban a Novara újra visszavette a vezetést, Sansone kellemetlen lövése után a kipattanóra jó ütemben érkező Adorján Krisztián volt eredményes. A 23 esztendős magyar támadó az első négy fordulóban háromszor csereként kapott lehetőséget, első kezdőmérkőzésén rögtön találattal hálálta meg edzője bizalmát, amellyel második idényében végre megszerezte első gólját csapata színeiben. Röviddel ezt követően a Latina tíz emberre fogyatkozott Scaglia kiállítása révén, ennek ellenére mégis kiegyenlítettek egy hatalmas szöglet utáni kavarodásból Daniele Paponi közeli találatával. A második félidőt hiába egykapuzta végig a Novara, gólt nem sikerült szerezniük, Adorján 70 percet tartózkodott a pályán. A tavaly Serie B playoff-résztvevő csapata öt ponttal csak a 16., míg az öt forduló alatt három döntetlent regisztráló Latina a kieső zónában helyezkedik el.

Még ennél is fordulatosabb mérkőzést hozott a Brescia és a Carpi csörtéje, amely szintén 2-2-es döntetlennel ért véget. Húsz perc elteltével Kevin Lasagna egy kiugrás végén a kapust is kicselezve volt eredményes, de a házigazdák hamar kiegyenlítettek, miután egy felpattanó játékszert Colombi röviden öklözött ki, éppen Leonardo Morosini elé, aki kapásból könyörtelenül bevágta azt a kapuba. Újabb nyolc perc elteltével pedig már az oroszlánok érezhették nyeregben magukat, Alessandro Martinelli kőkemény kinti lövése kötött ki a hálóban. A szünet után öt perccel viszont rögvest egyenlített a Carpi, egy veszélyes támadássorozatot az előrehúzódó szlovén hátvéd Aljaz Struna zárt le közeli találattal egy kipattanó után. Az 52. percben Emanuele Ndoj egy elkésett belépő révén begyűjtötte második sárga lapját és emberhátrányba kerültek a kék-fehérek, de a tavaly még Serie A-ban szereplő Carpi képtelen volt élni a hosszú létszámfölénnyel, így be kellett érniük a pontosztozkodással. A két csapat 6-6 ponttal maradt kéz a kézben a 10-11. pozícióban.

Az Ascoli három döntetlen után megszerezte első győzelmét, amikor odahaza 2-0 arányban diadalmaskodott a Vicenza ellen. A bianconerik már a kezdetektől fogva sokkal nagyobb akarással játszottak, az első félidő derekánál pedig mindez találat formájában is megmutatkozott: Gatto balról középre lőtt labdáját Gianluca Carpani továbbította a hálóba. A továbbiakban is inkább a hazaiak akarata érvényesült, Galano és Raicevic révén ugyan néhányszor próbálkoztak a vendégek, de nem sok esélyük volt az egyenlítésre. Ehelyett a 66. percben végképp eldőlt a három pont sorsa, Gatto egy elfutás során belépett az őt üldöző Adejo elé és jó ütemben elesett, a játékvezető büntetőt és piros lapot ítélt. A véleményes tizenegyest a veterán Daniele Cacia kiválóan helyezve váltotta gólra, ezzel az Ascoli a nyolcadik helyre ugrott előre. A Vicenza múlt pénteki győzelme után újabb vereséget szenvedett, öt forduló alatt harmadszor kapitulált, négy szerzett ponttal mindössze a 17. helyet foglalja el a Serie B-ben.

A forduló nyitó mérkőzésén 0-0-s döntetlen született a Cesena és a Salernitana között hétfő este. Ugyan a tengeri csikók mindkét félidőben sokkal közelebb álltak a győztes gól megszerzéséhez, Djuricék nem tudták bevenni Terracciano ketrecét, mivel szinte minden egyes kísérletük egyenesen a kapus kezei között landolt. A felforgatott összeállításban pályára lépő gránátok többnyire csak a védekezéssel törődtek (többek közt Codát és Donnarummát is a kispadra száműzték), végül egy értékes pontot el tudtak vinni a bianconerik otthonából. A romagnai gárda négy lejátszott mérkőzést követően csupán öt pontot regisztrál a középmezőnyben, míg a Salernitana idénybeli harmadik döntetlenjével a harmadik pontját kaparta össze és a Serie B osztályozós csapatai közt vegetál.

Egy tavalyi élvonalbeli és egy előzőévi harmadosztályú csapat egymás elleni mérkőzésén 0-0-s döntetlen született a Frosinone és a Pisa között. A kanárik hiába alakítottak ki több helyzetet, Ujkani kapus és a toszkán védelem végig kiválóan állta a sarat és magabiztos játékkal szerzett pontot házon kívül is. A két együttes tehát maradt egymással azonos pontszámmal a tabella hatodik és hetedik pozíciójában 8-8 egységgel.

Szintúgy gól nélküli döntetlennel zárult két tavalyi Serie B-s playoff-csapat rangadója a Trapani és a Spezia közt. Az öt forduló alatt immár ötödik döntetlenjét regisztráló szicíliaiak mindent megtettek a győzelemért, különösen a második félidőben voltak komoly lehetőségeik a mindent eldöntő találat bevitelére, Chichizola kapus azonban lehúzta a rolót előttük. A liguriaiak a 68. perctől emberhátrányban is hősiesen védekeztek Pulzetti kiállítása nyomán. Ugyan mindkét fél veretlen még a szezonban, de egyik sem lehet túl büszke az eddigi szereplésére: a Spezia négy remi mellett egyszer már tudott nyerni, így ők a nyolcadikok, míg a Trapani csak a 13. helyet tölti be.

A Bari a sok helyzet ellenére 0-0-s döntetlent ért el a Ternana vendégeként. A kakasok mindkét félidőben több lehetőséget regisztráltak, azonban ezúttal az elmúlt négy fordulóban négyszer eredményes Maniero is csak kihagyott helyzetekig jutott, így be kellett érniük egyetlen ponttal. A kakasok nyolc egységgel az ötödik helyet foglalják el, az 1-3-1-gyel bíró szörnyek pedig a középmezőnyben tartózkodnak.

A Serie B 5. fordulójának legjobb 11-e:
Leandro Chichizola (Spezia) – Aljaz Struna (Carpi), Luca Ceccarelli (Virtus Entella), Biagio Meccariello (Ternana) – Mattia Valoti (Hellas Verona), Nicolas Viola (Novara), Daniele Buzzegoli (Benevento), Alessandro Martinelli (Brescia) – Kevin Lasagna (Carpi), Giampaolo Pazzini (Hellas Verona), Francesco Caputo (Virtus Entella)


forrás: Serie b magyar oldal